Πρόσθετες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια αναζητεί το ΥΠΟΙΚ

Πρόσθετες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια αναζητεί το ΥΠΟΙΚ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετες συστημικές λύσεις για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών, πέραν του σχεδίου «Ηρακλής», αναζητεί η κυβέρνηση, αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Bloomberg, στον απόηχο πρόσφατης δήλωσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι ο «Ηρακλής» είναι ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αρκετό.

«Είμαστε ανοιχτοί και ήδη αναζητούμε άλλες, ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις», επιπλέον του «Ηρακλή», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τελικά μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας είχε κάνει αναφορά στην ανάγκη μιας περισσότερο ολιστικής λύσης, που θα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου, επαναφέροντας την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δεν προωθήθηκε τελικά για έγκριση στην Κομισιόν.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι, με ποσοστό 39,2% στο τέλος Ιουνίου, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ΜΕΔ στην Ευρωζώνη. Το σχέδιο «Ηρακλής» φιλοδοξεί να τα μειώσει κατά 30 δισ. ευρώ, χάρη στα 9 δισ. ευρώ των εγγυήσεων που προβλέπει. Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης χθες στο Bloomberg ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους εταίρους της τη χρησιμοποίηση των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) για επενδύσεις, αντί για τη μείωση του χρέους, σύμφωνα με τη δυνατότητα που δίνει η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2018. Ο υπουργός δεν έκανε αναφορά στη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα σχετικά έσοδα (υπολογίζονται στο 1,2 δισ. ευρώ) για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, συμβάλλοντας εμμέσως στη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προτεραιότητα-κλειδί για την ελληνική μακροοικονομική πολιτική είναι η αύξηση των επενδύσεων. Εξήγησε ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της πρέπει να διερευνήσουν κάθε δυνατότητα που θα οδηγήσει σ’ ένα θετικό επενδυτικό σοκ. «Συζητούμε με τους θεσμούς συγκεκριμένους επενδυτικούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Eurogroup», είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Οι αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού βελτιώνουν την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους επιτρέποντας σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων». Μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους αναμένεται τον Νοέμβριο, μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση, πυροδοτώντας τη συζήτηση για χαμηλότερους στόχους το 2021 και το 2022. Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στις εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, ανέφερε ότι αναζητούνται τρόποι για να μειωθεί στο ελάχιστο το μερίδιο του Ταμείου στον δανεισμό της Ελλάδας, αν και διευκρίνισε ότι αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα επί του παρόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή