Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η μείωση του δημόσιου χρέους

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η μείωση του δημόσιου χρέους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ 4 και 4,1% θα κυμανθεί τελικά ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά το 2001, έναντι ρυθμού αύξησης 1,5% για το σύνολο της Ευρωζώνης, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά την πρώτη εμφάνισή του στο συμβούλιο ΕCΟFΙΝ.

Οπως και οι υπόλοιποι υπουργοί, ο κ. Χριστοδουλάκης, δεν θέλησε να προβεί σε ανακοινώσεις, σχετικά με τις προβλέψεις για το έτος 2002, ένδειξη της μεγίστης αβεβαιότητας που έχει προξενήσει στη διεθνή οικονομία το έγκλημα της 11ης Σεπτεμβρίου και το μόνο που ελέχθη και πάλι χθες στις Βρυξέλλες είναι πως η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει περίπου ως έχει και η όποια ανάκαμψη θα καταστεί ορατή μόνον στο β’ εξάμηνο του προσεχούς έτους. Μάλιστα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι για τις προβλέψεις για το 2002 θα πρέπει «να αναμένουμε την κατάθεση του προϋπολογισμού».

Δημοσιονομικές προοπτικές

Ειδικά για την ελληνική οικονομία, της οποίας οι δημοσιονομικές προοπτικές συζητήθηκαν αργά τη νύχτα της Τρίτης στο «ευρωγκρούπ» επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη περαιτέρω μείωσης του δημόσιου χρέους, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης αποτελεί και «κορυφαία» προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οπως σημείωσε δε, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει ρυθμό μείωσης του χρέους 12% του ΑΕΠ έναντι 6% για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε, πως υπό τον ευεργετικό συνδυασμό του Γ’ ΚΠΣ, της μείωσης των επιτοκίων και των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων, η Ελλάδα εμφανίζει μια «ενδογενή» αναπτυξιακή δυναμική που θα συνεχίσει να αποδίδει ρυθμούς ανάπτυξης, σαφώς ανώτερους των ευρωπαϊκών.

Για την Ευρώπη γενικότερα, σημειώθηκε ότι αν και αναμένεται σχετική επιδείνωση στο μέτωπο των ελλειμμάτων, το «δομικό έλλειμμα» χωρίς συνυπολογισμό των εξωγενών παραγόντων, αναμένεται να παραμείνει σταθερό και το 2002.

ΕΚΤ για επιτόκια

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα επιτόκια κατέστη για άλλη μια φορά σχετικά σαφής η πίεση για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οπως μάλιστα δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος, Πέδρο Σόλμπες, η απουσία πληθωριστικών πιέσεων «δίνει περιθώρια ελιγμών στη νομισματική πολιτική».

Στο ίδιο το συμβούλιο, θα πρέπει να σημειωθεί, εξετάσθηκε το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού και όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης, η Ελλάδα βρίσκεται στο ζήτημα αυτό σε αρκετά δυσμενέστερη θέση από ό,τι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας τη «χρησιμότητα» της διαπίστωσης αυτής στον διάλογο για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού.

Ο κ. Πρωτόπαπας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή