ΑΕΠ: 3,8% το 2002 και περικοπές 100 δισ.

ΑΕΠ: 3,8% το 2002 και περικοπές 100 δισ.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής κρίση «ακουμπά» τώρα και την ελληνική οικονομία. Το τέλος της εποχής της αισιοδοξίας παραχωρεί τη θέση του σε περισσότερο ρεαλιστικές εκτιμήσεις, για τις οποίες ενημερώθηκε χθες ο πρωθυπουργός από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη. Ο τελευταίος ανέφερε στον κ. Σημίτη ότι η ανάπτυξη για το 2001 περιορίζεται στα επίπεδα του 4%, παραμένοντας σε κάθε περίπτωση αρκετά υψηλότερη από την αντίστοιχη της Ε.Ε. Χθες σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, για τον προϋπολογισμό, αποφασίσθηκε να μη θιγεί σε καμία περίπτωση το κοινωνικό πακέτο που αφορά το 2002.

Ο προϋπολογισμός του 2002 «χτίζεται» με εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% έναντι 4% εφέτος. Ο νέος προϋπολογισμός θα στηριχθεί όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Φλωρίδης, σε περικοπές δαπανών ύψους 100 δισ. δραχμών αλλά και σε πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ. Στοιχείο προς διερεύνηση παραμένει ο χρόνος καταβολής (και στους δύο συζύγους) του οικογενειακού επιδόματος. Το κόστος του ανέρχεται περίπου στα 50 δισ. δραχμές και στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν η επιβάρυνση να είναι η μικρότερη δυνατή εντός του 2002. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η χορήγηση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα μέσα του 2002, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος δεν αποκλείεται η πρώτη δόση να δοθεί εντός του Δεκεμβρίου του 2002.

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη υπάρχουν πολλές δυνατότητες για σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων. Αυτό προϋποθέτει κατά τον ίδιο, σοβαρό σύστημα αξιολόγησης, συνεχή παρακολούθηση και συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα. Πολύ σύντομα αναμένεται να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα μελετήσει το ισχύον σύστημα και θα προτείνει λύσεις. Η κάμψη του ΑΕΠ το 2002 αναμένεται να έχει επίδραση και στα δημόσια έσοδα του επόμενου έτους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό αστάθμητο παράγοντα, που επηρεάζει σημαντικά το χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί η περιβόητη φορολογική μεταρρύθμιση. Οι αρμόδιες επιτροπές που εργάζονται υπό το συντονισμό του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Βασίλη Ράπανου, θα παραδώσουν τα πορίσματα τον Μάρτιο του 2002.

Κατά ορισμένους η κάμψη της οικονομίας είναι μια αφορμή να προωθηθεί ταχύτερα η φορολογική μεταρρύθμιση, που θα απελευθερώσει κεφάλαια για επενδύσεις.

Θετικές είναι επίσης και οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού τον Οκτώβριο. Αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3% από 3,6% τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο. Η αποκλιμάκωση οφείλεται στην πτώση των τιμών των καυσίμων που κινούνται πλέον σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Στο… μικροσκόπιο του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία

Δεκαήμερο έλεγχο στην ελληνική οικονομία ξεκινά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αντιπροσωπεία του διεθνούς οργανισμού θα επισκεφτεί σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Βασίλειο Ράπανο και τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γιώργο Ζανιά. Στο τέλος της δεκαήμερης επίσκεψης θα παραδοθεί σύντομη έκθεση στον υπουργό κ. Ν. Χριστοδουλάκη για την πορεία των οικονομικών μεγεθών. Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν την 20ή Νοεμβρίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε., για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας. Σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΟΟΣΑ, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2001 με ρυθμό 3,7%, το 2002 με 4% και το 2003 με 4,4%. Ασθενική προδιαγράφεται επίσης και η ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης (στα 12 κράτη-μέλη) που από το 3,5% το 2000 εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 1,6% το 2001, στο 1,4% το 2002 και στο 3% το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή