Αναμένοντας μείωση των ευρωεπιτοκίων

Αναμένοντας μείωση των ευρωεπιτοκίων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη βεβαιότητα των αναλυτών ότι θα περικόψουν το βασικό επιτόκιο του ευρώ, συνεδριάζει σήμερα στη Φρανκφούρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η πεποίθηση των αγορών θα επιβεβαιωθεί τη φορά αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται και στην Αθήνα. Το πραγματικό ζητούμενο είναι το μέγεθος της μείωσης από τα τρέχοντα επίπεδα του 3,75%, κάτι που θα αποτελέσει αντικείμενο ζωηρής συζήτησης.

Το «σήμα» για την κατεύθυνση προς την οποία θα γίνει η σημερινή συζήτηση των ευρωτραπεζιτών έδωσε ο ίδιος ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ, πρόεδρος της ΕΚΤ, όταν επιβεβαίωσε ότι οι εκτιμήσεις της τράπεζας βλέπουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να μειώνεται κάτω από το 2% ήδη από τις αρχές του νέου έτους. Απαλλαγμένοι από το σημαντικότατο αυτό εμπόδιο, οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι υποχρεωμένοι να δώσουν την απαιτούμενη βαρύτητα που πρέπει να έχει η οικονομική συγκυρία στη λήψη των αποφάσεων για την πολιτική επιτοκίων. Επιπλέον, οι πολιτικοί ήσαν τις τελευταίες αυτές ημέρες περισσότερο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπουργοί Οικονομίας, που συνεδρίασαν προχθές, απέφυγαν να επαναλάβουν τις «ακραίες» παρατηρήσεις που είχαν κάνει οι ηγέτες των κρατών μελών μετά τη συνάντηση κορυφής της Γάνδης. Η παρέμβαση του Λουκά Παπαδήμου, διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που υπογράμμισε την αρνητική επίπτωση που έχουν οι παροτρύνσεις των πολιτικών στη διαδικασία ανεξάρτητης άσκησης της νομισματικής πολιτικής, διαβάστηκε προσεκτικά. Πόσο μάλλον που ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ οφείλει να συνεκτιμά την κατάσταση της οικονομίας, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό της.

Τέλος, η δέκατη μείωση του βασικού δολαριακού επιτοκίου, που αποφάσισε προχθές ο Αλαν Γκρίνσπαν, πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), αυξάνει την «πολιτική» πίεση προς την ΕΚΤ και, ταυτοχρόνως, δημιουργεί μεγαλύτερα περιθώρια πρωτοβουλιών.

Η πραγματική πίεση όμως προέρχεται από την οικονομία των ΗΠΑ. Ολα τα οικονομικά στοιχεία παραπέμπουν στην παράταση πέραν των δύο τριμήνων και, ενδεχομένως, στην περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης, εξέλιξη που θα επιβαρύνει την αρνητική ψυχολογία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να δημοσιοποιήσει, κατά τη διάρκεια του προχθεσινού ECOFIN, τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές στην Ευρωζώνη μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, προφανώς γιατί δεν θα επιβεβαίωναν την «ωραιοποίηση» που επιχείρησαν οι υπουργοί Οικονομίας. Ωστόσο, οι ευρωτραπεζίτες θα στηριχθούν στις εκτιμήσεις των υπηρεσιών της ΕΚΤ, οι οποίες υπογραμμίζουν την αύξηση και επιτάχυνση των κινδύνων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στους επόμενους 12-18 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή