Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική οικονομία που πέτυχε να μεγαλουργήσει δημιουργώντας τη «Νέα Οικονομία», δηλαδή το τεχνολογικώς τροφοδοτούμενο μπουμ στην παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας, συνεχίζει να παράγει το «θαύμα» της παραγωγικότητας. Ναι… η περιβόητη «Νέα Οικονομία», που πυροδοτήθηκε από την επανάσταση της νέας τεχνολογίας και της υψηλής παραγωγικότητας, έκανε χθες μια θεαματική επίδειξη. Αλλά αυτή τη φορά οφείλεται στην αναδιάρθρωση των αμερικανικών επιχειρήσεων, που μείωσαν τις ώρες εργασίας των εργαζομένων, και στην ταχύτατη προσαρμογή τους στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον Λοιπόν, η παραγωγικότητα -δηλαδή η ανά ώρα παραγωγή των Αμερικανών εργαζομένων εκτός του αγροτικού τομέα- παρουσίασε χθες σημαντικό ρυθμό ανόδου το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρά το γεγονός της συρρίκνωσης(!) σε επίπεδα ύφεσης ης αμερικανικής οικονομίας. Η διαπίστωση αυτή είναι και πολύτιμη και πολυσήμαντη, καθώς το επίτευγμα αυτό της παραγωγικότητας είχε αναγνωρισθεί και εκθειασθεί δικαίως και από τον ίδιο τον Αλαν Γκρίνσπαν.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανόδου ήταν 2,7% επί ετησίας βάσεως είναι πολύ μεγαλύτερος από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για ρυθμό ανόδου 1,8%. Να θυμίσω ότι η επίδοση της αύξησης της παραγωγικότητας συνολικά τα έτη 1996-2000 ήταν της τάξεως του 2,5% ετησίως! Η ανακοίνωση των θετικών αυτών στοιχείων συγκράτησε στο προσκήνιο τις ελπίδες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και διατήρησε ισχυρό το δολάριο. Ετσι, λοιπόν, το ευρώ έπεσε στα 89,39 σεντς. Χθες το ευρώ παρέμεινε αδύναμο έναντι του δολαρίου. Επίσης, χθες, αισθητή ήταν η πτώση του ευρώ έναντι του γιεν και της στερλίνας. Ενώ, όλοι, σχεδόν, περιμένουν σήμερα τη μείωση του επικοκίου του ευρώ. Τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει δραματικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τώρα διαπιστώνεται και επισήμως ότι η πορεία της Ευρώπης της ΟΝΕ έχει τρωθεί από την εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξαναγκάσθηκε να αναθεωρήσει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το αρχικό 2% στο 0,75% το τρέχον έτος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ, ενώ για το 2002 προβλέπει ανάπτυξη μεταξύ 1%-1,5%. Επίσης, στην έκθεση του μηνός Οκτωβρίου και η ΕΚΤ επισημαίνει ότι το τρομοκρατικό χτύπημα επηρέασε αρνητικά την ήδη φθίνουσα αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ! Ισως η σημερινή συνέδριαση, να παρασύρει τους τραπεζίτες να κάνουν μια φιλική κίνηση μειώσεως κατά 0,25% του επιτοκίου, που παραμένει στα επίπεδα του 3,75%.

– Στο Σίτι, η ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται με ενδιαφέρον σήμερα αν θα ακολουθήσει τη FED. Η στερλίνα ενισχύθηκε χθες, καθώς προεξοφλείται σήμερα νέα μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Να θυμίσω ότι η Νομισματική Επιτροπή -που είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας- έχει ήδη μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 4,5%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 37 ετών! Ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας έδειξαν επιβράδυνση το τρίτο τρίμηνο του 2001, ωστόσο ήταν αρκετά σταθεροί σε σύγκριση με τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας. Ομως, η δραματική επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Βρετανία, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974, ανοίγει το δρόμο για νέα μείωση των βρετανικών επιτοκίων. Βεβαίως, τα βρετανικά επιτόκια είναι ακόμη υψηλά σε σχέση με το επιτόκιο του δολαρίου, που έχει πέσει στο 2%, όσο και με το επιτόκιο του ευρώ, που βρίσκεται στο 3,75%. Η επιδείνωση αυτή της οικονομίας εξανάγκασε τους Βρετανούς βιομήχανους (Confederation of British Industry) να ζητήσουν για πολλοστή φορά την άμεση μείωση του επιτοκίου της στερλίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή