ΗΠΑ: απρόσμενη αύξηση παραγωγικότητας

ΗΠΑ: απρόσμενη αύξηση παραγωγικότητας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον. Αύξηση και μάλιστα μεγαλύτερη της αναμενομένης σημείωσε η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, καθώς ο αριθμός των ωρών απασχόλησης εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση στην τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου η παραγωγικότητα, δηλαδή τα ανά ώρα παραγόμενα αγαθά και οι υπηρεσίες, αυξήθηκε 2,7% σε ετήσια βάση, έναντι 2,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε τριμηνιαία βάση μετά αυτήν του δευτέρου τριμήνου του 2000, που είχε διαμορφωθεί στο 6,3%. Η αύξηση ήταν αισθητά υψηλότερη των εκτιμήσεων της Wall Street που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 1,8%. Στο ίδιο διάστημα το εργατικό κόστος ανά παραγόμενη μονάδα, που αποτελεί τον βασικότερο δείκτη για τις πληθωριστικές πιέσεις από την αύξηση των αποδοχών, ενισχύθηκε κατά 1,8%. Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη από το 2,6% του δευτέρου τριμήνου, αλλά και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που την τοποθετούσαν στο 2,3%.

Αν και τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου χαρακτηρίζονται απολύτως ικανοποιητικά, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι στο άμεσο μέλλον η παραγωγικότητα θα μειωθεί λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Επειτα από αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα, πολλές εταιρείες έστρεψαν την προσοχή τους σε θέματα ασφαλείας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί το παράδοξο γεγονός ότι η παραγωγικότητα των Αμερικανών αυξάνεται σε μια περίοδο που η οικονομία διανύει φάση συρρίκνωσης για πρώτη φορά την τελευταία οκταετία. Συνήθως, όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η παραγωγικότητα συρρικνώνεται.

Ανεξαρτήτως των προβλέψεων, πάντως, η αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις αυτή την περίοδο για την αμερικανική οικονομία. Η υψηλή παραγωγικότητα βοηθάει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις αποδοχές χωρίς να βλάψουν την κερδοφορία τους, κάτι που μπορεί να τονώσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και εν συνεχεία τη ζήτηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις της Federal Reserve, η αμερικανική παραγωγικότητα θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή