Θετικά κινήθηκαν οι γενικοί δείκτες

Θετικά κινήθηκαν οι γενικοί δείκτες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επηρεασμένοι από το θετικό κλίμα που επικρατούσε στη Wall Street λίγο πριν από το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των τελευταίων ανέστρεψαν την αρχική πτωτική πορεία τους, για να κλείσουν τελικώς με ικανά κέρδη.

Οι προσδοκίες είναι εξάλλου, ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα απογοητεύσουν σήμερα τις αγορές και θα προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων τους. Ακόμη, οι αγορές ξεπέρασαν, για άλλη μια φορά χθες, απογοητευτικές επιχειρηματικές ειδήσεις και εξελίξεις, αγνοώντας παντελώς την πτώχευση της Sabena, που ωθεί στην ανεργία 12.000 άτομα στο Βέλγιο αλλά και την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, Qualcomm, ότι τα κέρδη της του τέταρτου τριμήνου του οικονομικού έτους της δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των εκτιμήσεων, ενώ ούτε τα κέρδη για το σύνολο του οικονομικού έτους αναμένονται ικανοποιητικά.

Αισιοδοξούν οι επενδυτές

Ουσιαστικά οι αγορές τήρησαν χθες στάση αναμονής, με θετικό πρόσωπο και αραιές συναλλαγές, εν όψει της σημερινής απόφασης για τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Μέρος της χθεσινής αισιοδοξίας τους οφειλόταν πάντως στη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, αργά το βράδυ της Τρίτης, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Μετοχές, των οποίων οι τιμές σημείωσαν είτε άνοδο είτε πτώση χθες εντοπίζονται σε πολλούς κλάδους, σε γενικές γραμμές, ωστόσο, στους «κερδισμένους» συγκαταλέγονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι τηλεπικοινωνίες και οι βιομηχανίες χημικών προϊόντων και στους «χαμένους» οι εταιρείες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της υψηλής τεχνολογίας, των τροφίμων και ποτών καθώς και οι φαρμακοβιομηχανίες. Ειδικότερα, ο κλαδικός δείκτης των τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,1% μετά την κατά 4,8% άνοδο της τιμής της μετοχής της Deutsche Telekom και την κατά 3,7% ενίσχυση της Τelefonica.

Η μετοχή της France Telecom ενισχύθηκε εξάλλου σε ποσοστό 3,45%, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ρευστοποιήσει ακίνητη περιουσία της, αξίας 2,97 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους της κατά 2,7 δισ. ευρώ.

Ανοδος 6,23% για την Thyssen Κrupp

Μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής ημέρας, η μετοχή της γερμανικής χαλυβουργίας Thyssen Krupp, η οποία σημείωσε άνοδο 6,23%, ενισχύοντας τον αντίστοιχο κλαδικό δείκτη σε άνοδο της τάξεως του 1,8%. Η προαναφερόμενη μετοχή ενισχύθηκε όταν η τράπεζα HSBC την κατέταξε στην κατηγορία «συμπληρωματικές αγορές» από την κατηγορία «μειώσατε θέσεις». Η Thyssen ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσεως τριμήνου αύριο, Παρασκευή. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται η δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων από την ασφαλιστική Aegon, την ξένη εταιρεία με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, για την οποία εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει αύξηση κερδών κατά 13%, μη επηρεαζόμενη ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις των γεγονότων του Σεπτεμβρίου. Η μετοχή της Aegon σημείωσε χθες άνοδο κατά 5,5%.

Σημαντική άνοδο, σε ποσοστό 5,4%, σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της BMW, όταν η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο. Η εκτίναξη της μετοχής αυτής ενίσχυσε σημαντικά τον δείκτη Xetra Dax, ο οποίος λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς της Φρανκφούρτης σημείωνε άνοδο άνω του 3%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε χθες οριακή άνοδο 0,04%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,71%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 30 κέρδισε 0,99% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI έκλεισε επίσης με άνοδο της τάξεως του 0,26%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή