ΙΚΑ καλεί εργοδότες για κατάθεση στοιχείων

ΙΚΑ καλεί εργοδότες για κατάθεση στοιχείων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιχείρηση απογραφή» από σήμερα για το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο εν όψει της εισαγωγής του μηχανογραφικού συστήματος, επιχειρεί την πλήρη επικαιροποίηση των μητρώων του, ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις.

Ετσι, τα 350.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με το ΙΚΑ θα πρέπει μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2001 να αποστείλουν στο Ιδρυμα το ειδικό «Εντυπο Βεβαίωσης Στοιχείων Εργοδοτών».

Στο τρισέλιδο έντυπο, το οποίο παρουσίασε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος, οι εργοδότες θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πλήρη φορολογικά τους στοιχεία (επωνυμία, διακριτικός τίτλος, ΑΦΜ, έδρα κ.λπ.), τυχόν υποκαταστήματα μαζί με τα στοιχεία των προϊσταμένων σε αυτά και, τέλος, το πλήθος των απασχολουμένων στην έδρα και τα υποκαταστήματα. Εκτός από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, έντυπο απογραφής θα πρέπει να συμπληρώσουν και οι ιδιώτες που απασχολούν οικιακό ή βοηθητικό προσωπικό (οικιακές βοηθοί κ.ά.). Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστο εάν και αυτή η κατηγορία «εργοδοτών» θα κληθεί στη συνέχεια να υποβάλει τις περιοδικές δηλώσεις στο ΙΚΑ, όπως προβλέπεται να κάνουν οι επιχειρήσεις σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Ιδρύματος που κατατίθεται σήμερα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Τα έντυπα απογραφής διανέμονται από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα φοροτεχνικά γραφεία, τα επιμελητήρια, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα τυπώσουν μέσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος στη διεύθυνση www.ika.gr. Τα συμπληρωμένα έντυπα αποστέλλονται, ατελώς, στην ταχυδρομική θυρίδα 1000 Τ.Κ. 10800 Αθήνα. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων, το μηχανογραφικό κέντρο του Ιδρύματος θα αποστείλει σε όλες τις επιχειρήσεις το νέο, μοναδικό, Αριθμό Μητρώου Εργοδοτών, ο οποίος και θα είναι απαραίτητος για τις περαιτέρω συναλλαγές τους με το Ιδρυμα.

Η επιτυχής υλοποίηση της απογραφής που επιχειρεί η διοίκηση του ΙΚΑ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου αποϋλοποίησης των ενσήμων και υποβολής των, «στυλ ΦΠΑ», περιοδικών δηλώσεων από τις επιχειρήσεις. Οπως υπογράμμισε και ο κ. Νεκτάριος, οι εργοδότες που δεν απογραφούν και, συνεπώς, δεν πάρουν τον νέο Αριθμό Μητρώου, δεν θα μπορούν από τις αρχές του νέου έτους να αγοράζουν ένσημα από τις τράπεζες. Δεδομένου ότι τα, ηλικίας 50 σχεδόν ετών, χάρτινα ένσημα καταργούνται, οι επιχειρήσεις θα προσκομίζουν στα τραπεζικά καταστήματα τον Αριθμό και, πρακτικά θα καταθέτουν το αντίτιμο των ασφαλιστικών εισφορών στον λογαριασμό του ΙΚΑ. Το αποδεικτικό της τράπεζας θα αποτελεί βεβαίωση για τον εργοδότη, ενώ οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν, ταχυδρομικώς, κάθε εξάμηνο μηχανογραφικό έντυπο, «Απόσπασμα Λογαριασμού Ασφάλισης», στο οποίο θα αναφέρονται οι εργάσιμες ημέρες της προηγούμενης περιόδου αλλά και σύνοψη της ασφαλιστικής τους ιστορίας.

Με βάση το νέο Αριθμό Εργοδότη που θα τους ταχυδρομηθεί, οι επιχειρήσεις θα πρέπει από το Μάρτιο του 2002 αφενός να εξαγοράσουν τα «ένσημα» αφετέρου να υποβάλλουν για πρώτη φορά την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση. Η Δήλωση θα υποβάλλεται σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση (εάν πρόκειται για το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τα φυσικά πρόσωπα) και θα περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του εργοδότη και του προσωπικού που απασχολεί.

– Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου. Τα σκάφη με ελληνική σημαία να μην έχουν πολλαπλάσιες υποχρεώσεις έναντι όλων των υπολοίπων σκαφών που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Προσαρμογή σε ζητήματα φορολογίας, λογιστικών υποχρεώσεων και μείωση της γραφειοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή