Ο ΔΗΚΤΗΣ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καθηγητής Βενιζέλος και οι «μαθητές» του

Σαν αμφιθέατρο πανεπιστημίου έμοιαζε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Τα είχε όλα. Η απνευστί «παράδοση» Βενιζέλου περί της προόδου των ολυμπιακών έργων διήρκεσε, για παράδειγμα, 45 ολόκληρα λεπτά. Είχε την απαιτούμενη σύνθεση του μαθήματος, με αυτά των συναδέλφων του. Ητοι: Εγώ κάνω αυτά, αλλά το ΠΕΧΩΔΕ τα άλλα, το Μεταφορών τα τρίτα, το Ανάπτυξης τα τέταρτα και φυσικά υπήρχαν και «σκονάκια». Πήγαιναν και ερχόντουσαν οι σημειώσεις μεταξύ του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη -επίσης πανεπιστημιακού δασκάλου- και του υπουργού Πολιτισμού. Σκονάκια για τις ημερομηνίες παράδοσης των έργων, τα χρονοδιαγράμματα, τον προϋπολογισμό κ.λπ. Και βεβαίως είχε τις απαραίτητες παρατηρήσεις καθηγητικού ύφους, γνωστές άλλωστε και από τις τηλεοπτικές πολυσυμμετοχές του κ. Βενιζέλου: «Να παρακολουθείτε ό,τι σας λέω» ή ακόμη «η γλώσσα, δηλαδή ο λόγος, ακολουθεί πάντα τη σκέψη» ή επίσης «αυτό το λέει το Συνταγμα της χώρας» και άλλα πολλά τέτοια φινιρίσματα ενός παρωχημένου, εάν όχι και απολύτως κενού πολιτικού λόγου.

Ανοίγουν πανιά στο ΧΑΑ

Αίρονται -όπως φαίνεται- ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση τα εμπόδια που ευθύνονται για τη μη εφαρμογή του νόμου 2843/2000 που αφορά την εισαγωγή της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επειτα από διαβουλεύσεις με τους φορείς και τους εκπροσώπους του κλάδου και τη συμβολή ειδικών εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι έτοιμη μια μεγάλη δέσμη τροπολογιών στον ν. 2843/2000 περί της εισαγωγής στο ΧΑΑ μετοχών εταιρειών επενδύσεων ποντοπόρου ναυτιλίας. Οι τροπολογίες αυτές θα κατατεθούν εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει με χθεσινή του ανακοίνωση και το ΧΑΑ, το οποίο διέψευσε ως «ανυπόστατα» και «παντελώς αναληθή», δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εμπλοκή της εισαγωγής της ποντοπόρου ναυτιλίας στη Σοφοκλέους.

Θρύλος και δημοπρασίες!

Μα τι μας είπε ο φίλαθλος της στήλης; Χαρές και πανηγύρια έχουν στον Θρύλο, ο οποίος αποκτά, μετά το sponsoring της Siemens και επικοινωνιολόγο, high class γένους θηλυκού. Πληροφοίες που μας έδωσε φίλαθλος του Ολυμπιακού φέρουν την κυρία Ελισάβετ Λύρα του οίκου Christie’s να αναλαμβάνει τη θέση της συμβούλου επικοινωνίας της μεγάλης ομάδας, καθώς ως φαίνεται, περιβάλλεται από την εκτίμηση του προέδρου Σ. Κόκκαλη. Ελπίζουμε ότι η κυρία που γνωρίζει καλά από πλειστηριασμούς να μην μπει στον πειρασμό και με τον Θρύλο. Γιατί η ομάδα δεν εκπλειστηριάζεται, δεν εκχωρείται, δεν τεμαχίζεται. Μόνο αναδομείται, από πάνω προς τα κάτω.

Τι συζήτησαν στο γεύμα;

Ενιωσαν φαίνεται την ανάγκη να αναπολήσουν τα παλιά και προφανώς να σχολιάσουν τα καινούργια, κι έτσι αποφάσισαν χθες να γευματίσουν και να τα πουν από κοντά. Η παλιά παρέα των treasurers (μεταξύ των συνδαιτυμόνων και ο Νίκος Καραμούζης της Eurobank) με «οικοδεσπότη» τον Μιχάλη Πάπαρη -λόγω της σημερινής ονομαστικής του εορτής-, βρέθηκαν και θυμήθηκαν παλιές εποχές, τότε που στο treasury έβγαζαν λεφτά με το τσουβάλι, αν και δεν φαντάζομαι η συζήτηση να εξαντλήθηκε σ’ αυτά. Αλλού είναι τώρα το ενδιαφέρον…

«Τρεις» στο επίκεντρο

Τρία ελληνικά blue chip εντάσσονται για πρώτη φορά στους δείκτες PaEuro και euro της εταιρείας κατάρτισης χρηματιστηριακών δεικτών MorgaStanley Capital International (MSCI). Πρόκειται για τον ΟΤΕ, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank. Οι δείκτες PaEuro και euro της MSCI είναι στενότερες εκδοχές των δεικτών MSCI Europe και EMU, με στόχο να αντιπροσωπεύουν το 90% των ευρύτερων δεικτών. Οι δείκτες είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να περιλαμβάνουν τις μετοχές με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και εμπορευσιμότητα από τους ευρύτερους δείκτες και αποτελούν τη βάση για τα συμβόλαια παραγώγων και τα αμοιβαία κεφάλαια που είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο.

Επτά ακόμη στη ΝΕΧΑ

Ανοίγει για τα καλά όπως φαίνεται η Νέα Χρηματιστηριακή Αγορά (ΝΕΧΑ), καθώς οι αρμόδιοι του ΧΑΑ αποφάσισαν να προχωρήσει άμεσα η εισαγωγή επτά νέων επιχειρήσεων. Υστερα από αρκετούς μήνες λειτουργίας της ΝΕΧΑ, λοιπόν, με μία μόνο εταιρεία (τη Unibrain), όλα δείχνουν ότι εντός των προσεχών ημερών θα εγκριθεί η εισαγωγή αρκετών εκ των υποψηφίων για τη νέα χρηματιστηριακή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες επιχειρήσεις που θα διαβούν την πόρτα της ΝΕΧΑ συγκαταλέγονται η «Ευρωσύμβουλοι» (μειοψηφικό ποσοστό κατέχει η «Πουλιάδης») και η «Αγροδυναμική Επανομής».

Ανταπόκριση για ΕΠΑΤΤ

Δάνειο ύψους 12 εκατομμυρίων λιρών ενέκρινε η γενική γραμματεία Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας προς την εταιρεία «Επιχειρήσεις Αττικής», προκειμένου να κατασκευασθεί terminal στο λιμάνι Rosyth της Σκωτίας απ’ όπου θα αποπλέουν τα Super Fast Ferries. Τα πλοία της εταιρείας υπενθυμίζεται ότι θα συνδέουν τη Σκωτία με την ηπειρωτική Ευρώπη, μέσω του λιμανιού Zeerbrugge του Βελγίου. Ας σημειωθεί ότι οι «Επιχειρήσεις Αττικής» έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση της Σκωτίας, ανάμεσα από πολλές άλλες εταιρείες, για να συνδέσουν ακτοπλοϊκώς τη Σκωτία με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή