Απόβαση funds στην αγορά ακινήτων της Αθήνας

Απόβαση funds στην αγορά ακινήτων της Αθήνας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκροτήματα κατοικιών, εμπορικά κέντρα και σύγχρονα κτίρια γραφείων αποτελούν τους τομείς στους οποίους επικεντρώνονται αυτή την περίοδο ξένοι και εγχώριοι όμιλοι, οι οποίοι προχωρούν σε νέες αναπτύξεις και επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ισραηλινών συμφερόντων επενδυτικό fund Zoia, που έχει επιλέξει να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με τον κ. Σάγκι Ρούμπιν, γενικό διευθυντή του επενδυτικού fund, μέχρι σήμερα έχουν αποκτηθεί πάνω από 35 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, με βασική στόχευση να δοθεί ζωή σε παλιά, άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Οπως τόνισε ο κ. Ρούμπιν στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου Prodexpo, «σε αντίθεση με άλλους επενδυτές, εμείς επιδιώκουμε να επιστρέψουμε τα κτίρια που αποκτούμε πίσω στους Αθηναίους και εν γένει στους Ελληνες αγοραστές ή ενοικιαστές, μέσω προσιτών προτάσεων από πλευράς κόστους. Πιστεύουμε πολύ στις γειτονιές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα τα Εξάρχεια, το Πεδίον του Αρεως, ή η Καλλιθέα, όπου σήμερα ανακατασκευάζουμε ένα κτίριο με στόχο να προσφέρουμε μικρής επιφάνειας διαμερίσματα σε ανθρώπους μεταξύ 20 και 40 ετών, που αναζητούν ακίνητο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα θα μετεξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε μια πόλη όπως η Μαδρίτη ή το Βερολίνο, με επενδύσεις πολλών εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των ακινήτων εισοδήματος, μεγάλη είναι η κινητικότητα το τελευταίο διάστημα από διεθνείς επενδυτικούς ομίλους, όπως για παράδειγμα η αμερικανική Hines. Η εταιρεία «τρέχει» αυτή την περίοδο αρκετά νέα έργα, μεταξύ των οποίων και ο εμπορικός «πόλος» στην Ακαδημία Πλάτωνος, στη συμβολή της Λένορμαν με τη Λ. Κηφισού. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Καψάλη, διευθυντή της εταιρείας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των πρώτων 12.000 τ.μ., με ορίζοντα ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2020. Υπενθυμίζεται ότι η Hines έχει αποφασίσει να αναπτύξει εμπορικούς χώρους τύπου big-box, δηλαδή μεγάλες επιφάνειες καταστημάτων και σχετικά μικρό αριθμό χρηστών/ενοικιαστών, γεγονός που θα διατηρήσει το κόστος κατασκευής χαμηλό, συγκριτικά με την αρχική πρόθεση του προηγούμενου ιδιοκτήτη του ακινήτου, της Blackrock, για την ανάπτυξη ενός συμβατικού εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος μισθωτής αναμένεται να είναι η αλυσίδα οικιακού εξοπλισμού Leroy Merlin, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η αλυσίδα Lidl. Η Hines τοποθετήθηκε πριν από λίγους μήνες (Μάρτιος) και στην αγορά γραφείων, καθώς απέκτησε ένα κτίριο στο ύψος της Ηρώδου Αττικού, με κύριους μισθωτές πρεσβείες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Την επισημοποίηση της εισόδου της στην ελληνική αγορά έκανε γνωστή στην Prodexpo και η Q Real Estate Services, ένας χρηματοοικονομικός φορέας με μετόχους τον παγκόσμιο επενδυτικό κολοσσό της Pimco (1,7 τρισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση) και την Qualco Group. Στόχος της νέας εταιρείας είναι να αποκτήσει σημαντική παρουσία στη διαχείριση ακινήτων και χαρτοφυλακίων ακινήτων από κόκκινα δάνεια, έχοντας ως «εφόδιο» το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο αξίας 10 δισ., που ήδη διαχειρίζεται. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Μαντζαβινάτος, διευθύνων σύμβουλος της Q Real Estate Services, η ελληνική αγορά ακινήτων παραμένει «ρηχή», δηλαδή με μικρό όγκο συναλλαγών και χωρίς επαρκή αριθμό σύγχρονων ακινήτων εισοδήματος, ωστόσο προσέθεσε ότι διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Με τη σειρά του, ο κ. Γιάννης Δεληκανάκης, ιδρυτικός εταίρος της Bluehouse, επισήμανε την ανάγκη μεγάλης προσοχής ως προς την επιλογή του κατάλληλου σημείου για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Δεληκανάκη, το «κλειδί» για επιτυχημένες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι να έχουν θετική εμπειρία οι αρχικοί χρήστες ενός ακινήτου, ώστε να τη μεταφέρουν και στους επόμενους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή