Στη Σοφοκλέους η ΔΕΗ στις 10 Δεκεμβρίου

Στη Σοφοκλέους η ΔΕΗ στις 10 Δεκεμβρίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοταχώς προς τη μετοχοποίηση βαδίζει η ΔΕΗ, και τα συναρμόδια επιτελεία, συμβουλευτικά, διοικητικά και κυβερνητικά, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε συνεχείς διαβουλεύσεις, σε μια προσπάθεια αθόρυβης και αποτελεσματικής προετοιμασίας. Η «μεγάλη κυρία του ηλεκτρισμού» που είναι έτοιμη για να διασχίσει το κατώφλι της Σοφοκλέους εδώ και καιρό, αναμένοντας το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, φαίνεται ότι επιταχύνει το βήμα της, σίγουρη και ασφαλής για την ελκυστικότητά της στους θεσμικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκε έντονο παρασκήνιο που ξεκίνησε από τις πιέσεις που φέρεται να άσκησαν ξένοι θεσμικοί για την ταχύτερη εισαγωγή της επιχείρησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής. Επειδή όμως κάτι τέτοιο αντιμετωπίζει διαδικαστικά και κανονιστικά προβλήματα, επιχειρήθηκε μέσα από έναν κύκλο διαβουλεύσεων μεταξύ των αρμοδίων φορέων η υπέρβασή τους, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατή. Η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των ξένων θεσμικών, υποχρεώθηκε στην κατάθεση τροπολογίας, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα εισαγωγής του μετοχολογίου μιας επιχείρησης στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών και μη εισηγμένων μετοχών. Από την ψήφιση αυτής της τροπολογίας θα εξαρτηθεί και η υλοποίηση του κυβερνητικού σεναρίου για την επιτάχυνση της μετοχοποίησης της ΔΕΗ.

Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει κατάθεση της αίτησης εισαγωγής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την ερχόμενη εβδομάδα, δημόσια εγγραφή το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου και εισαγωγή στις 10 Δεκεμβρίου.

Η αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης θα καθοριστεί τις προσεχείς ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες θα στηριχτεί στα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της επιχείρησης το έτος 2002, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν με έναν συντελεστή που θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τις αποδόσεις των ομολόγων των εταιρειών ηλεκτρισμού των Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, τις οποίες η ΔΕΗ καλείται να ανταγωνιστεί. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν οι συνολικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, οι οποίες ξεπερνούν το 1,7 τρισ. δραχμές και θα προκύψει η καθαρή της αξία, βάσει της οποίας θα καθοριστεί και η τιμή της μετοχής. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη για το 2002, σύμφωνα με το 5ετές επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, υπολογίζονται σε 315 δισ. δρχ. έναντι 100 δισ. δρχ. προϋπολογιζόμενων αντίστοιχων κερδών για την τρέχουσα χρήση και μόλις 1,9 δισ. δρχ. το 2000. Η αξία των παγίων της ανέρχεται στα 2,970 τρισ. δραχμές.

* * *

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή