Lucent: τα προϊόντα οδεύουν ισχυρά προς το μέλλον

Lucent: τα προϊόντα οδεύουν ισχυρά προς το μέλλον

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εφικτό να διαλύεις μια εταιρεία και να διατηρείς ανέπαφες τις προοπτικές ανάπτυξής της; Αυτό επιχείρησε χθες να πείσει τους αναλυτές της Γουόλ Στριτ η Lucent Technologies, υποστηρίζοντας ότι τα βασικά προϊόντα και τεχνολογίες της παραμένουν άθικτα, παρέχοντάς της πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών όπως η Alcatel και η Nortel Networks σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και τη δημιουργία των περίπλοκων δικτύων μετάδοσης φωνής, δεδομένων και βίντεο από τα οποία εξαρτάται το μέλλον της.

Παρ’ όλα αυτά, μετά ένα έτος στη διάρκεια του οποίου μείωσε στο ήμισυ το προσωπικό της και διέθεσε με διάφορους τρόπους μεγάλες «φέτες» των δραστηριοτήτων της -για να μην αναφέρουμε σειρά λανθασμένων εξαγορών και τεχνολογικών αποτυχιών-, οι ισχυρισμοί της δεν πείθουν τόσο εύκολα. Αλλωστε, καθώς οι δαπάνες σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό είναι πιθανό να μειωθούν κατά επιπλέον 20% το ερχόμενο έτος, υπάρχει ακόμα περιθώριο οικονομιών πριν διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Lucent.

Η όποια θετική εξέλιξη στην πορεία της Lucent σήμερα οφείλεται στις προσπάθειες του Χένρι Σκαχτ, πρώην προέδρου, ο οποίος επέστρεψε πέρυσι μεσούσης της κρίσης. Αντιμέτωπος με πιέσεις ρευστότητας και μια εταιρεία υπέρ το δέον επεκταθείσα, ο κ. Σκαχτ επανέφερε τη Lucent σε πυρήνα τεχνολογιών, διέθεσε τις υπόλοιπες δραστηριότητες και μείωσε δραστικά το κόστος. Η αναδιάρθρωση άφησε την εταιρεία με πολύ στενότερο στόχο: την πώληση εξοπλισμού στις περί τις 30 μεγαλύτερες παροχείς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ανά τον κόσμο. Αυτό έστρεψε την προσοχή σε κάποιες βασικές τεχνολογίες – τις οπτικές τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα δεδομένων και τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες. Η Lucent ισχυρίζεται ότι παραμένει ικανή να σχεδιάζει και να δημιουργεί ολοκληρωμένα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Το πρόβλημα είναι ότι η ζήτηση για οπτικά δίκτυα έχει καταρρεύσει. Το επόμενο φάσμα προϊόντων της Lucent, μέρος του οποίου επρόκειτο χθες να δοθεί στη δημοσιότητα, προορίζεται να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί η στροφή στα συστήματα 40 gigabit, τα οποία είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν σε συστήματα 10 gigabit, αλλά έχουν δυνατότητα αναβάθμισης όταν ανακάμψει η ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή