Ανέκαμψε πάνω από τα 20 δολάρια μετά τις «δηλώσεις-φωτιά» του Αλί αλ Ναΐμι

Ανέκαμψε πάνω από τα 20 δολάρια μετά τις «δηλώσεις-φωτιά» του Αλί αλ Ναΐμι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΠΕΚ αντιλήφθηκε ότι αυτή τη φορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη συνεργασία των μεγάλων ανεξάρτητων παραγωγών στην προσπάθεια στήριξης της τιμής μέσω της μείωσης των εξαγωγών και αποφάσισε να πάρει το παιχνίδι στα χέρια του. Με μια απρόσμενη δήλωση ο συνήθης ύποπτος, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι, ανακοίνωσε χθες ότι η μείωση της παραγωγής μετά τις 14 Νοεμβρίου μπορεί να είναι έως και 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

«Ενα εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα δεν είναι αρκετά, ενώ το 1,5 εκατ. βαρέλια δείχνει να αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Αν ο ΟΠΕΚ μειώσει τόσο, είναι εύκολο για τους ανεξάρτητους παραγωγούς να περιορίσουν τις ημερήσιες εξαγωγές τους κατά 500.000 βαρέλια», τόνισε ο κ. Ναΐμι. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του μεγαλύτερου παραγωγού μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ έβαλαν φωτιά στις αγορές. Αργά χθες το βράδυ στο Λονδίνο η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Δεκεμβρίου για το Brent ενισχυόταν κατά 81 σεντς στα 20,14 δολάρια. Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στη Νέα Υόρκη με την τιμή των αντίστοιχων συμβολαίων ελαφρού αργού να καταγράφει κέρδη της τάξεως των 66 σεντς στα 20,75 δολάρια.

Αποφασισμένος ο ΟΠΕΚ

Μεσίτες και αναλυτές των αγορών τονίζουν ότι αυτή τη φορά ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να δράσει μόνος του έστω και χωρίς τη συνεργασία των ανεξάρτητων παραγωγών, αλλά για να το καταφέρει αυτό πρέπει να παρουσιάσει μια πραγματικά εντυπωσιακή συμφωνία την επόμενη Τετάρτη. Βασικός στόχος είναι η σταθεροποίηση της αξίας του βαρελιού μεταξύ 22 και 28 δολαρίων και σύμφωνα με τον κ. Ναΐμι «η τιμή παραμένει η ουσία του παιχνιδιού». Ολοι πάντως συμφωνούν ότι η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα είναι εύκολη. «Βραχυπρόθεσμα οι παραγωγοί μπορούν να ενισχύσουν την τιμή με κάποια εντυπωσιακή μείωση και με τον υψηλό βαθμό συμμόρφωσής τους στους όρους αυτής. Μακροπρόθεσμα όμως έχουν να αντιμετωπίζουν την αναιμική ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας και τον αισθητό περιορισμό της ζήτησης», τονίζει ο αναλυτής του GNI Λόρενς Ιγκλς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή