Απρόθυμη προσαρμογή στα νέα επιτόκια

Απρόθυμη προσαρμογή στα νέα επιτόκια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ οδηγεί και τις εγχώριες τράπεζες να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Η χθεσινή απόφαση αντανακλά τη στροφή της ΕΚΤ στον τρόπο αντιμετώπισης της νομισματικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας σαφώς την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, μετά τη διαπίστωση ότι η επιβράδυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, ενώ οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο πλέον για στασιμότητα. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί το 2001 σε επίπεδα κάτω του 1%, ενώ δεν αποκλείουν η Γερμανία να καταγράψει αρνητικούς ρυθμούς το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η παραπάνω εκτίμηση συμπίπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις νέες απαισιόδοξες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένονται περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων, παρά την αυξημένη ρευστότητα, καταδεικνύει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν παρακολουθούν με τη γνωστή συνέπεια του παρελθόντος το νομισματικό στόχο, μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο μιας επερχόμενης ύφεσης.

Οι προβληματισμοί αυτοί θα τεθούν προς συζήτηση σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη την προσεχή Πέμπτη, με βασικό αντικείμενο την προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής στις νέες συνθήκες. Αιχμή της προσαρμογής αναμένεται να αποτελέσουν οι κοινωνικές δαπάνες και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών και η αύξηση της εισροής κοινοτικών πόρων το 2002.

Οι εγχώριες εμπορικές τράπεζες, με «απροθυμία» θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων εντός της εβδομάδος, μειώσεις που θα κυμανθούν από 0,25% έως 0,50% ανάλογα με την κατηγορία των προϊόντων και με μικρότερες παρεμβάσεις στα επιτόκια καταθέσεων που ακολουθούν κλιμάκωση και ήδη είχαν υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 2%. Στον τομέα των χορηγήσεων αναμένονται συγκρατημένες μειώσεις στη στεγαστική πίστη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών δανείων που βασίζονται στο euribor, αναπροσαρμόζονται άμεσα.

Στο 3,25% το επιτόκιο του ευρώ

Πίσω από τη μείωση κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, που αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κρύβεται η ανησυχία των ευρωτραπεζιτών για τις δυσμενείς προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο κ. Βιμ Ντούιζενμπεργκ (στη φωτογραφία) κατέστησε πάντως σαφές ότι ο πληθωρισμός κινείται καθοδικά και, όπως εκτιμάται, θα έχει πέσει κάτω από το κρίσιμο όριο του 2%, στις αρχές της άνοιξης του 2002. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής που θα ανακοινωθούν περί τις 20 Νοεμβρίου, αλλά και εκείνες της ίδιας της ΕΚΤ που θα δημοσιευθούν στο μηνιαίο δελτίο Δεκεμβρίου, τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2001 ο ρυθμός μεταβολής του εγχώριου προϊόντος ήταν μηδενικός, ενώ για το επόμενο έτος δεν προβλέπεται να ξεπεράσει η αύξηση του ΑΕΠ το 1,5%. Είναι λογικό ότι το επιτόκιο του ευρώ θα πέσει κι άλλο από το 3,25% όπου διαμορφώθηκε με τη χθεσινή απόφαση. Βεβαίως, η ΕΚΤ διατηρεί μεγαλύτερα περιθώρια προσαρμογής έναντι της αμερικανικής Fed, η οποία μείωσε προχθές το δολαριακό επιτόκιο στο 2%.

Οσον αφορά το θέμα της εισόδου των ταξί στις λεωφορειολωρίδες θεωρούμε ότι: οι αστικές συγκοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να έχουν τον δικό τους χώρο. Και αποτελεί πρώτης προτεραιότητας στόχο μας να αυξήσουμε την αξιοπιστία και την ταχύτητα των δρομολογίων. Για τον λόγο αυτόν δεν μπορούμε, σήμερα τουλάχιστον να δεχθούμε την είσοδο των ταξί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή