ΔΝΤ: με μειωμένες προσδοκίες το μέλλον για Ελλάδα και Ε.Ε.

ΔΝΤ: με μειωμένες προσδοκίες το μέλλον για Ελλάδα και Ε.Ε.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγευση των μειωμένων προσδοκιών για το μέλλον πήρε χθες το απόγευμα και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης, που συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, που έχει επισκεφθεί την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ η ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα κινηθεί το 2001 στα επίπεδα του 1,5%, όπου εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και το 2002.

Η ίδια απαισιόδοξη εικόνα «προβάλλεται» και στην ελληνική οικονομία, που επιδιώκει πλέον την επίτευξη λιγότερο αισιόδοξων στόχων (4% για το 2001 και 3,7% για το 2002) και αναζητά ασφαλές σημείο ισορροπίας. Από την πλευρά του, ο υπουργός παρείχε διαβεβαιώσεις, ότι στις προθέσεις του είναι η οικονομική πορεία να τηρήσει απαρέγκλιτα τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και μείωσης του χρέους.

Νωρίτερα το κλιμάκιο του διεθνούς Οργανισμού είχε συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Φλωρίδη και τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Βασίλη Ράπανο. Ο πρώτος ενημέρωσε τους ξένους εμπειρογνώμονες περί των εξελίξεων στο δημόσιο χρέος και της πορείας των δημοσίων δαπανών. Η τάση του χρέους εμφανίζεται καθοδική και πρώτη προτεραιότητα γίνεται για το υπουργείο Οικονομικών, η αντιμετώπιση όλων των αιτιών που το διογκώνουν.

Για τις εξελίξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας ενημερώθηκε η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ από τον πρόεδρο του ΣΟΕ. Ως ενθαρρυντικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία παρουσίασε ο κ. Ράπανος την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στα επίπεδα του 3% από 3,6% τον Σεπτέμβριο. Επίσης ενημέρωσε το ΔΝΤ και για τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού του 2002, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Οι επαφές του ΔΝΤ θα συνεχισθούν και τις επόμενες ημέρες, με επισκέψεις στα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Προοπτικές

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όπως υποστήριξε προχθές εξερχόμενος του γραφείου του πρωθυπουργού ο κ. Χριστοδουλάκης, είναι σε γενικές γραμμές καλές και πάντως καλύτερες από τις αντίστοιχες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η διπλάσια ελληνική ανάπτυξη αποτελεί «παρηγοριά», που στηρίζεται στους πόρους του Γ’ ΚΠΣ και στην επιθυμία στελεχών της κυβέρνησης και του κ. Χριστοδουλάκη προσωπικά, να κινηθούν ταχύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή