Η αμερικανική οικονομία θωρακίζεται

Η αμερικανική οικονομία θωρακίζεται

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον. Η αμερικανική κοινωνία αλλά και η οικονομία σταδιακά ανακάμπτουν μετά το σοκ που υπέστησαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, υποστήριξε χθες ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve Ρότζερ Φέργκιουσον, σε ομιλία του στην Αμερικανική Ενωση Ορκωτών Λογιστών.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα επηρέασαν αισθητά, έστω και προσωρινά, το οικονομικό σύστημα και τις χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς προκάλεσαν αναστάτωση στην παραγωγή, στις λιανικές πωλήσεις, στις αεροπορικές συγκοινωνίες και κλονισμό της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Από την πλευρά της η Federal Reserve, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτήν την έκτακτη κατάσταση, έλαβε τα απαραίτητα μέτρα προσφέροντας την πρέπουσα ρευστότητα και μειώνοντας εκτάκτως τα επιτόκια. Μάλιστα, προκειμένου να βοηθήσει τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η Federal Reserve προχώρησε σε τρεις μειώσεις των επιτοκίων μετά τις επιθέσεις συνολικού ύψους 1,5%. Ο κ. Φέργκιουσον αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη διατήρησης της κεφαλαιακής διάρθρωσης των μεγάλων τραπεζών σε ικανοποιητικά επίπεδα για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων. «Στη δεκαετία του ’90 ζήσαμε πολλά κρούσματα που διατάραξαν την ισορροπία του διεθνούς οικονομικού συστήματος, τα οποία ξεκίνησαν από μικρές χώρες και εξαπλώθηκαν μέσω των αγορών χρήματος και των τραπεζών. Προκειμένου να μην επαναληφθεί η επανάληψη αυτών των φαινομένων στο άμεσο μέλλον πρέπει οι μεγάλες τράπεζες διεθνούς εμβέλειας να παραμείνουν υγιείς», τόνισε ο κ. Φέργκιουσον».

Με στόχο τη βελτίωση της επιτήρησης του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, οι ανά τον κόσμο τραπεζίτες συνεργάζονται για την αναθεώρηση των ισχυόντων λογιστικών κανόνων και η συμφωνία αυτή αναφέρεται συνήθως ως Βασιλεία Νο 2. Ο κ. Φέργκιουσον διευκρίνισε ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η εξασφάλιση των μηχανισμών που θα προσφέρουν ικανοποιητικό έλεγχο των δραστηριοτήτων μιας τράπεζας κυρίως στους κλάδους που εμπεριέχουν σημαντικούς κινδύνους. «Εξ άλλου, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Fed, τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου μας δίδαξαν ότι υπάρχουν αρκετοί λειτουργικοί κίνδυνοι που δεν πρέπει και δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή