Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η «γενναία» μείωση του ευρω-επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πυροδοτεί τη στροφή των κεφαλαίων από το ευρώ προς το δολάριο, αντιλαμβάνεται κανείς την αποτυχία(!) της κίνησης αυτής. Η άποψη της στήλης επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά πως ο χειρισμός του κρίσιμου θέματος της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, μεταξύ των 12 κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της Ζώνης του Ευρώ, εξακολουθεί να μην πείθει(!) τις αγορές. Απλώς, η ΕΚΤ συμμορφώθηκε με τις πολλαπλές πολιτικές πιέσεις και τις απειλές ύφεσης που κυκλώνουν την Ευρωζώνη.

Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν ένα προαναγγελθέν γεγονός, ενώ η έκπληξη περιορίζεται στο μέγεθος της μείωσης. Η Ευρωτράπεζα μείωσε το επιτόκιο του ευρώ (κατά 0,50%) στο 3,25%. Ηταν η τέταρτη μείωση του έτους. Αμεσως μετά, το ευρώ σημείωσε σημαντική πτώση έναντι του δολαρίου στα 89,06 σεντς και κυρίως έναντι του γιεν στα 106,83 γιεν.

Οι εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή ΕΚΤ να μειωθούν τα επιτόκια του ευρώ, υπήρξαν συνεχείς. Οταν κινδυνεύουν οι οικονομίες και καταρρέουν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί, η σταθερότητα των τιμών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Βεβαίως, υπέρτατο καθήκον για την ΕΚΤ αποτελεί η σταθερότητα των τιμών που την επιβάλλουν οι θεσμοί της Ευρώπης της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ. Ευτυχώς, τώρα το κατάλαβαν οι 12 κεντρικοί τραπεζίτες… Αλλά θεωρείται πως ήδη είναι αργά!

Το γεγονός ότι η αναχαίτιση των ραγδαίων επιβραδυντικών πιέσεων που δέχεται η αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθίσταται πλέον εξαιρετικά δυσχερής. Οι αγορές, βεβαίως, αναγνωρίζουν πως στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα καθώς η σύγκρουση μεταξύ των τραπεζιτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υπουργών Οικονομίας/ /Οικονομικών παραμένει. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο πως παρά το χθεσινό «πυροτέχνημα» του Ντούϊζενμπεργκ με την αιφνιδιαστικά μεγάλη σε μέγεθος μείωση του επιτοκίου, το ευρώ υποχώρησε.

Στο Σίτι, η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε αυτό που περίμενε η στήλη, δηλαδή την ίδια κίνηση με την FED. Λοιπόν, η Τράπεζα της Αγγλίας, αντιγράφοντας πλήρως τις κινήσεις της αμερικανικής FED, στοχεύει και αυτή να «προστατεύσει» τη βρετανική και την παγκόσμια οικονομία από τις συνέπειες και να αποτρέψει τους κινδύνους της ύφεσης που απειλούν και την οικονομία της χώρας της. Συγκεκριμένα η Νομισματική Επιτροπή -που είναι η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματοπιστωτικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας- μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού (κατά 0,50%) στο 4%. Πρόκειται για την έβδομη μείωση εντός του τρέχοντος έτους, που έριξε τα επιτόκια σε νέα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 37 ετών!

Φυσικά και η Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ικανοποιήθηκαν από αυτές τις εξελίξεις. Επηρεασμένα από το κλίμα ελπίδων που δημιούργησε η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων. Ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας δεν ακολούθησε… Να θυμίσω ότι ήδη έχει μειώσει το επιτόκιο κλειδί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα δύο φορές εντός οκτώ ημερών.

Συγκεκριμένα έχει μειώσει την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου το τρίμηνο επιτόκιο Libor (London Interbank Offered Rate) στα επίπεδα του 1,75-2,75% από τα επίπεδα του 2,25-3,25% στα οποία είχε μειωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της συντονισμένης μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, τη Ζώνη Ευρώ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Βρετανία. Χθες το ελβετικό φράγκο σημείωσε άνοδο και έναντι του δολαρίου και έναντι του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή