Ιππόδρομος: από μηδενική βάση ο διαγωνισμός

Ιππόδρομος: από μηδενική βάση ο διαγωνισμός

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πίεση των εργολάβων φαίνεται πως υποκύπτει τελικά για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, η οποία εξαναγκάζεται να περικόψει το αντικείμενο του δεύτερου μεγαλύτερου ολυμπιακού έργου, που αφορά στην κατασκευή του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του νέου Ιπποδρόμου, αρχικού προϋπολογισμού 64 δισ. δρχ. Προϋπολογισμός που δεν ικανοποίησε τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές, οι οποίοι υποβάλλοντας τις προσφορές τους, ζήτησαν αύξηση του προϋπολογισμού, ως απάντηση στο αίτημα της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε εκπτώσεις.

Το εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετώπισε η ΓΓΑ για την κατασκευή του έργου ήταν, ή να δεχθεί αναθεώρηση του προϋπολογισμού, που μάλιστα είχε θεωρηθεί και ακριβός στην αρχική του φάση, ή να αλλάξει «προς το οικονομικότερο» τις προδιαγραφές κατασκευής. Μετά έξι εβδομάδες «μελέτης» των προσφορών που είχαν υποβάλει οι τέσσερις κοινοπραξίες στην Επιτροπή Αξιολόγησης, αποφασίστηκε η περικοπή του έργου. Τελικά η λύση δρομολογήθηκε με την υιοθέτηση της μεθόδου της συνολικής διαπραγμάτευσης, αφού είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για ένα άλλο έργο (το γήπεδο του Γαλατσίου), δημιουργώντας και τη σχετική νομολογία. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θεωρώντας πλέον το διαγωνισμό άγονο, συζητά επί μηδενικής βάσης με τους υποψηφίους αναδόχους και αποκλείει την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου.

Η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Αττικής, ούτως ή άλλως μπορεί να διαφοροποιηθεί τον Ιούνιο του 2002, οπότε λήγει η δέσμευση που είχαν αναλάβει οι μέτοχοι να μη μειώσουν τα ποσοστά μετοχών της «Αττικής» που κατέχουν. Σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο με ποσοστό 35%, ακολουθεί η Εμπορική με ποσοστό 18% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 17%. Πριν από τη συγχώνευση Εθνικής – Alpha, το σχέδιο προέβλεπε την πώληση του πακέτου της Εμπορικής, το οποίο πιθανότατα θα εξαγόραζε το ΤΣΜΕΔΕ. Ως εξέλιξη αυτού του σεναρίου, εξετάσθηκε το ενδεχόμενο η Τράπεζα Αττικής να έρθει σε συμφωνία, βάσει της οποίας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (μετά τη μεταττροπή του σε Α.Ε.) θα απορροφούσε την τράπεζα. Κλ. K.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή