Σε θετική τροχιά η εταιρική διακυβέρνηση από την Ενωση Εισηγμένων του ΣΕΒ

Σε θετική τροχιά η εταιρική διακυβέρνηση από την Ενωση Εισηγμένων του ΣΕΒ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ανταπόκριση έχει η προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση της Ενωσης Εισηγμένων Εταιρειών του ΣΕΒ για την υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης από τα μέλη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινές είναι πλέον οι θετικές απαντήσεις που δέχεται η Ενωση Εισηγμένων Εταιρειών, αφού σταδιακά το σύνολο των εταιρειών του Συνδέσμου προχωράει στην εφαρμογή του παραπάνω θεσμού. Πρόσφατα, εξάλλου, η Ενωση προμήθευσε τα μέλη της με μία επτασέλιδη επιστολή, στην οποία καταγράφονταν οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Οπως μάλιστα δηλώνει στην «K» ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, «πρόκειται για ένα θεσμό με μεγάλη σημασία για τις επιχειρήσεις και ήδη τα μέλη μας κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση και εκτιμάμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το σύνολο των μελών μας θα διαθέτει αυτόν τον μηχανισμό ελέγχου για την αρτιότερη λειτουργία της κάθε επιχείρησης».

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με επικεφαλής τον πρόεδρο του δ.σ. καθηγητή Σταύρο Θωμαδάκη, έχει συστήσει από το 1999 ειδική επιτροπή για την Εταιρική Διακυβέρνηση και η οποία επεξεργάστηκε ένα ειδικό πλαίσιο συμπεριφοράς των ελληνικών επιχειρήσεων, με απώτερο σκοπό την ανταγωνιστική ανασυγκρότηση του χρηματοοοικονομικού και παραγωγικού συστήματος της χώρας. Ειδικότερα, η προσαρμογή των εισηγμένων επιχειρήσεων στα διεθνή λογιστικά πρότυπα θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν και εντός της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, προκειμένου η Σοφοκλέους να αποτελέσει ισάξιο μέλος των διεθνών χρηματιστηρίων και ειδικότερα της Euronext, που έχουν σχηματίσει τα χρηματιστήρια του Παρισιού, του Αμστερνταμ και των Βρυξελλών.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με τα λογιστικά πρότυπα και ιδιαιτέρως με την αποδοτικότητα των συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης έχουν την αφετηρία στη διάκριση μεταξύ της μετοχικής ιδιοκτησίας της εταιρείας, των εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών (executive management) και του διοικητικού συμβουλίου.

Οι Πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης που ήδη έχουν καταγραφεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα διασφαλίσουν την ομαλή προσαρμογή των εισηγμένων στα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Η εξασφάλιση της διαφάνειας των συναλλαγών συμπεριλαμβάνει τη γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά με:

– Τα χρηματοοικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα της επιχείρησης.

– Μετοχική σύνθεση της επιχείρησης.

– Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τα διευθυντικά στελέχη.

– Τα ποιοτικά και ποσοτικά ζητήματα σχετικά με τους εργαζόμενους και άλλους συνεργαζόμενους με την επιχείρηση.

– Τις δομές και πολιτικές διακυβέρνησης της επιχείρησης. – Τους στόχους και τις προοπτικές της επιχείρησης. – Τη διενέργεια ασυνήθιστων συναλλαγών υψηλού κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή