Σχέδιο εξυγίανσης και σενάριο πώλησης για την Αγροτική

Σχέδιο εξυγίανσης και σενάριο πώλησης για την Αγροτική

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Πέτρος Λάμπρου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ.κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και Γιώργο Φλωρίδη. Αντικείμενο της συνάντησης είναι το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας και κυρίως οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και μάλιστα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι προτίθεται αφενός να διαθέσει ένα μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών στο ΧΑΑ, αφετέρου να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου για την ΑΤΕ, είτε από το εξωτερικό είτε από την εγχώρια αγορά. Για να υλοποιηθεί ο παραπάνω σχεδιασμός, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος εξυγίανσης της Αγροτικής και κυρίως η κάλυψη των επισφαλειών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο και θα τεθεί σήμερα προς συζήτηση, είναι η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της Αγροτικής, διά του συμψηφισμού των επισφαλειών με ένα μεγάλο μέρος της καθαρής θέσης της τράπεζας και ανάλογη μείωση των ιδίων κεφαλαίων που ανέρχονται σήμερα σε 600 δισ. δρχ. Στόχος είναι η Αγροτική που θα πωληθεί να περιλαμβάνει το υγιές χαρτοφυλάκιο δανείων, τις καταθέσεις και το δίκτυο, αλλά ο αγοραστής θα υποχρεωθεί άμεσα να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να διαμορφωθεί ο δείκτης φερεγγυότητας στα επιβαλλόμενα επίπεδα. Κλ. K.

Οι προβληματισμοί αυτοί θα τεθούν προς συζήτηση σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη την προσεχή Πέμπτη, με βασικό αντικείμενο την προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής στις νέες συνθήκες. Αιχμή της προσαρμογής αναμένεται να αποτελέσουν οι κοινωνικές δαπάνες και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών και η αύξηση της εισροής κοινοτικών πόρων το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή