Το ενδιαφέρον των αγοραστών στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Το ενδιαφέρον των αγοραστών στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έβδομη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, έστω και με οριακά κέρδη (+0,06%), επιβεβαίωσε την παγίωση του θετικού κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι αγοραστές εστίσαν το ενδιαφέρον τους στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης χαρακτηρίσθηκε κυρίως από τις ρευστοποιήσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων για να προχωρήσουν σε αποκόμιση των κερδών τους στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενισχύοντας έτσι τη διαθέσιμη ρευστότητά τους, ενώ παρατηρήθηκαν και μετακυλίσεις θέσεων κυρίως προς τις μετοχές της Panafon και της Τραπέζης Πειραιώς.

Μετά 6 εναλλαγές του προσήμου στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε τελικά στις 2.634,9 μονάδες, ενώ ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος είχε τη μεγαλύτερη άνοδο σε ποσοστό 1,85% και, αντίθετα, ο κατασκευαστικός κλάδος είχε τις περισσότερες απώλειες και υποχώρησε σε ποσοστό 1,13%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε χθες στα 66,5 δισ. δραχμές, γεγονός που θεωρείται ενδεικτικό της διατήρησης της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα φωτογραφίζει και την επαναδραστηριοποίηση των διαφόρων επενδυτικών ομάδων (lobbies), καθώς επίσης και την πρόθεση των ξένων θεσμικών επενδυτών να παραμείνουν τοποθετημένοι σε σημαντικό βαθμό.

Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν χθες ήταν οι εξής: Βιοχάλκο 150.000 προς 10 ευρώ, ΟΤΕ 25.000Χ19,94, ΕΥΔΑΠ 100.000Χ 7,08 και Cosmote 100.000Χ 10,24 ευρώ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εξισορρόπηση στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση αποτυπώθηκε κυρίως στην αναλογία ανοδικών προς πτωτικές μετοχές 1,5 προς 1 με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να εμφανίζει τα μικρότερα συγκριτικά κέρδη (0,17%), ενώ στις μετοχές του δείκτη MSCI που δέχθηκαν τις σημαντικότερες πιέσεις ήταν η Intracom, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Coca Cola 3Ε.

Το μεγάλο κέρδος, όμως, για το Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά είναι αναμφίβολα η επιστροφή των «ασώτων» και αναφερόμαστε στους δεκάδες χιλιάδες επενδυτές που αφυπνίσθηκαν στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις, καθώς η αγορά έδειξε εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης προκειμένου να ξεφύγει από την εικόνα καχεξίας, μιζέριας και υποτονικότητας των τελευταίων είκοσι έξι μηνών.

Οπως αναφέρουν χρηματιστές, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να παγιωθεί το κλίμα σταθερότητας στη Σοφοκλέους έτσι ώστε να πιστέψουν οι επενδυτές ότι οι προηγούμενοι μήνες είναι παρελθόν, ενώ τονίζουν ακόμη ότι χρειάζονται και άλλες μεγάλες επιχειρηματικές εξελίξεις οι οποίες μπορεί να μην είναι του βεληνεκούς της συγχώνευσης Εθνικής – Alpha Bank, αλλά τουλάχιστον θα υποστηρίξουν και θα παγιώσουν ένα σταθεροποιητικό κλίμα ανόδου που έχει ανάγκη η αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή