Το μεγάλο στοίχημα του εμπορίου

Το μεγάλο στοίχημα του εμπορίου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επίσημο γεγονός την ένταξη της Κίνας, του πληθυσμού του 1,2 δισεκατομμυρίου, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η οποία αναμένεται να ασκήσει εντονότατη επίδραση στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις τα επόμενα χρόνια, οι εκπρόσωποι πλουσίων και φτωχών χωρών ξεκινούν σήμερα στην Ντόχα του Κατάρ μια εξαιρετικά κρίσιμη σύνοδο για την περαιτέρω απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου.

Η υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στις παρούσες συνθήκες της επαπειλούμενης ύφεσης και υπό το βάρος των νέων περιορισμών που θέτει η διεθνής τρομοκρατία, φιλοδοξεί να ανοίξει έναν καινούργιο γύρο διαπραγματεύσεων, που θα κατατείνει στην περαιτέρω διευκόλυνση των εμπορικών ανταλλαγών. Ως κρίσιμα θέματα αναδεικνύονται η υποχώρηση των ενισχύσεων στη γεωργία, η απελευθέρωση της παραγωγής κρίσιμων φαρμάκων, όπως αυτά κατά του έιτζ και άλλων, από τις δεσμεύσεις των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, και η κατάργηση προστατευτικών δασμών, τους οποίους διατηρούν πολλές χώρες σε ένα πλήθος προϊόντων. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η επιλογή του μακρινού Κατάρ ως τόπου πραγματοποίησης της συνόδου είχε γίνει υπό το βάρος των εκδηλώσεων του βίαιου κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, το οποίο όμως μετά τα τρομακτικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου νιώθει ασθενές και επιζητεί άλλη διέξοδο.

Σ’ αυτό το περιβάλλον την προσεχή Πέμπτη σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα συζητηθεί η προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής στις νέες συνθήκες, με αιχμή τις κοινωνικές δαπάνες και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και στην αύξηση των κοινοτικών πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία κατά το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή