Υπό κατάρρευση τα επιτόκια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνθήκες ταχείας επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και στη Γηραιά Ηπειρο επέβαλαν τελικώς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μετακινηθεί από το νομισματικό στόχο και να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από 3,75% σε 3,25%, αναγνωρίζοντας τους αυξημένους κινδύνους μιας επερχόμενης ύφεσης.

Η απόφαση των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών, που κατά πάσα βεβαιότητα θα οδηγήσει και τις εγχώριες εμπορικές Τράπεζες σε ανάλογες μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης ανησυχίας για τις οικονομικές εξελίξεις, που κατεγράφη στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας στη Γάνδη και μεταδόθηκε με την αυτή ένταση από τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη και νέο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικ. Χριστοδουλάκη στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προβλέψεις που παρουσιάζονται στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραπέμπουν σε πολύ μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας από αυτήν που αρχικώς είχε εκτιμηθεί. Τώρα υπολογίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη μπορεί να πέσει φέτος κάτω του 1% και πιθανώς η Γερμανία να καταγράψει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Επιπλέον τα μηνύματα που λαμβάνουν οι Ευρωπαίοι από τις ΗΠΑ είναι αρνητικά, καθώς παρατηρείται κάμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, πτώση των επενδύσεων και εκφράζονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της επιθετικής νομισματικής πολιτικής, γεγονός που καθιστά αβέβαιες τις προοπτικές ανάκαμψης ακόμη και για το δεύτερο εξάμηνο του 2002.

Σ’ αυτό το περιβάλλον την προσεχή Πέμπτη σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα συζητηθεί η προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής στις νέες συνθήκες, με αιχμή τις κοινωνικές δαπάνες και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και στην αύξηση των κοινοτικών πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία κατά το 2002.

Οι εμπορικές Τράπεζες, πάντως, αναμένεται τις επόμενες μέρες να μειώσουν τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων. Οι μειώσεις θα είναι μικρότερες στα στεγαστικά δάνεια, στα όρια της μισής ποσοστιαίας μονάδας για τα κεφάλαια κίνησης και πιθανώς σημαντικότερες στα καταναλωτικά, λόγω της έντασης του ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή