Κυρίαρχο στις εξαγωγές το χύμα ελαιόλαδο

Κυρίαρχο στις εξαγωγές το χύμα ελαιόλαδο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και στις εξαγωγές κυριαρχεί το χύμα ελαιόλαδο, σε αναλογία μάλιστα 12 προς 1 έναντι του τυποποιημένου. Οπως αναφέρει μελέτη του ΙΟΒΕ, ο όγκος των εξαγωγών χύμα ελαιολάδου κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 120.000 τόννους, με την Ιταλία να απορροφά το 77,5%. Μάλιστα, ο κατακερματισμός της ελληνικής αγοράς έχει ως αποτέλεσμα να επιβάλλουν οι Ιταλοί τους δικούς τους όρους και κάθε χρόνο να προμηθεύονται τις μέγιστες ποσότητες που χρειάζονται στις ελάχιστες κατά μέσο όρο δυνατές τιμές. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιταλικές τιμές παραγωγού είναι ανώτερες των ελληνικών κατά μέσο όρο 25,5%.

Από την άλλη πλευρά, η παρουσία του επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές χαρακτηρίζεται περιθωριακή καθώς συνδέεται -όπως αναφέρει η μελέτη- με τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Στην εγχώρια αγορά το μέγεθος του τυποποιημένου ελαιολάδου κυμαίνεται μόλις μεταξύ 40.000-50.000 τόννων, γεγονός που καθιστά αδύνατον να αναπτυχθούν επιχειρήσεις και μάλιστα να επενδύσουν τα τεράστια ποσά που απαιτούνται για τη σοβαρή προώθηση των εξαγωγών στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα εξακολουθεί και παραμένει η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου στον κόσμο, μακράν των υπολοίπων. Κυρίαρχο στην κατανάλωση είναι, φυσικά, το χύμα ελαιόλαδο, αφού οι διακινούμενες ποσότητες χύμα ελαιολάδου είναι πενταπλάσιες από αυτές του τυποποιημένου.

Η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Αττικής, ούτως ή άλλως μπορεί να διαφοροποιηθεί τον Ιούνιο του 2002, οπότε λήγει η δέσμευση που είχαν αναλάβει οι μέτοχοι να μη μειώσουν τα ποσοστά μετοχών της «Αττικής» που κατέχουν. Σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο με ποσοστό 35%, ακολουθεί η Εμπορική με ποσοστό 18% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 17%. Πριν από τη συγχώνευση Εθνικής – Alpha, το σχέδιο προέβλεπε την πώληση του πακέτου της Εμπορικής, το οποίο πιθανότατα θα εξαγόραζε το ΤΣΜΕΔΕ. Ως εξέλιξη αυτού του σεναρίου, εξετάσθηκε το ενδεχόμενο η Τράπεζα Αττικής να έρθει σε συμφωνία, βάσει της οποίας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (μετά τη μεταττροπή του σε Α.Ε.) θα απορροφούσε την τράπεζα. Κλ. K.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή