Ανασυντάσσει τις δυνάμεις της η Datamedia

Ανασυντάσσει τις δυνάμεις της η Datamedia

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγχώνευση των Porcan Bilgisayar και Barkod, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, είναι το πρώτο βήμα για την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων του ομίλου Datamedia στην τουρκική αγορά. Ομως η διοίκηση της εταιρείας πληροφορικής ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμα πιο δραστικό σχέδιο, μέσω του οποίου θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των οκτώ θυγατρικών και συγγενών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα. Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας, πέρα από τις οικονομίες κλίμακος που προκύπτουν και τον περιορισμό του κόστους, είναι η δημιουργία μιας ισχυρής εταιρείας που θα κατέχει την πρώτη θέση στην αγορά ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων (document management) και φορητών υπολογιστικών συστημάτων. Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, τα έσοδα της εταιρείας που προκύπτει από τη συγχώνευση των Porcan Bilgisayar και Barkod θα προσεγγίσουν τα 12 – 14 εκατ. δολάρια στη χρήση 2001.

Η κρίση της τουρκικής οικονομίας επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα του ομίλου Datamedia για το 2000, ενώ ακόμα σημαντικότερες προβλέπεται πως θα είναι οι επιπτώσεις του 2001. Οι σημερινές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η διοίκηση θα είναι ευχαριστημένη αν οι θυγατρικές στην Τουρκία εμφανίσουν έστω και οριακά κέρδη… Ταυτόχρονα, η σχετική ύφεση στην εγχώρια αγορά καθιστά ακόμα δυσκολότερο το στόχο για ενοποιημένα έσοδα ύψους 18 δισ. δρχ. στην τρέχουσα χρήση. Ομως η εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών από τις αγορές της Κροατίας και της Κύπρου συμβάλλει στον περιορισμό των επιπτώσεων.

Οι θυγατρικές της Datamedia στις συγκεκριμένες χώρες προβλέπεται να παρουσιάσουν βελτίωση εσόδων άνω του 50% το 2001, ενώ παράλληλα θα περάσουν στην κερδοφορία, εξέλιξη που συμβάλλει θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Τα κέρδη της Datamedia στο εννεάμηνο, όπως και στο εξάμηνο, εμφανίζονται σημαντικά περιορισμένα έναντι του 2000 και εκτός των αρχικών προβλέψεων της διοίκησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι στην περίπτωση που υπογραφούν σύντομα δύο – τρεις αξιόλογες συμβάσεις στην Τουρκία και στην Ελλάδα, τότε θα επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί στην αρχή του έτους και θα περιοριστούν οι απώλειες όσον αφορά την κερδοφορία. Η διοίκηση της εταιρείας φέρεται να επεξεργάζεται πλάνο για τη μεταβίβαση ορισμένων μη στρατηγικών συμμετοχών (από χώρους πέραν της πληροφορικής) προκειμένου να βελτιώσει τα κέρδη. Πρόκειται για επιχειρήσεις στις οποίες είχε αποκτήσει συμμετοχή η επενδυτική εταιρεία Unico. Η τελευταία συγχωνεύθηκε πριν από λίγα χρόνια με την Datamedia.

Περισσότερο από το 45% των εσόδων του ομίλου θα προέλθει φέτος από τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικών εταιρειών, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα προβλέπεται πως θα κινηθεί και ο κύκλος εργασιών του 2002. Οσο για την εγχώρια αγορά πληροφορικής, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι δεν θα παρουσιάσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης άνω του 9 – 10%. Απαισιοδοξία εκφράζεται από τα στελέχη του κλάδου και για τον επόμενο χρόνο καθώς προβλέπεται πως δεν θα υπάρξει άνοδος της αγοράς μεγαλύτερη του 10%, παρά τα εξαγγελθέντα έργα πληροφορικής του Δημοσίου, στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Συνεπώς, η διοίκηση του ομίλου Datamedia θα συνεχίσει να προσπαθεί για τη διεύρυνση του μεριδίου της στις γειτονικές αγορές πληροφορικής.

Πάντως, τα προβλήματα στον κλάδο συσσωρεύονται και φαίνεται ότι το υπουργείο Εργασίας θα κληθεί να παρέμβει εκ νέου, καθώς και η ετέρα εταιρεία handling του Αεροδρομίου η Goldair εξετάζει και αυτή την αναδιάρθρωση των εργασιών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή