Αύρα αισιοδοξίας πνέει ξανά στη Σοφοκλέους

Αύρα αισιοδοξίας πνέει ξανά στη Σοφοκλέους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζ ωντανεύει» η Σοφοκλέους, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης έπειτα από πολύμηνη ταλαιπωρία και πτώση των τιμών των μετοχών, που κορυφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη.

Η ψυχολογία έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και έπειτα από μεγάλο διάστημα απραξίας επιστρέφουν σταδιακά τόσο εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές όσο και ξένα χαρτοφυλάκια. Με εφαλτήριο την ανακοίνωση της συγχώνευσης Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές αυξήθηκε σημαντικά και μαζί του οι τζίροι και οι διακυμάνσεις.

Ετσι, μετά πολύμηνη απραξία, η Σοφοκλέους θυμίζει και πάλι ζωντανό οργανισμό, ενώ οι μεγάλες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις δίνουν ευκαιρίες για σημαντικότατα ημερήσια κέρδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, δηλαδή μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο κορυφαίων τραπεζών, δεκάδες μετοχές παρουσιάζουν καθημερινά διακυμάνσεις μεγαλύτερες του 10%.

Με τις αποδόσεις των καταθέσεων ταμιευτηρίου να κυμαίνονται στο 2,5% και των repos στο 4,5% σε ετήσια βάση, η Σοφοκλέους αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για τους τολμηρούς, καθώς μπορούν με λίγη τύχη να αποκομίσουν πολλαπλάσιες αποδόσεις και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Κατά τη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου, 23 μετοχές παρουσίασαν διακύμανση μεγαλύτερη του 10%, με την Paperpack να κινείται μεταξύ 11,64 και 10,02 ευρώ, δημιουργώντας ευκαιρίες για κέρδη εντός της ημέρας μέχρι και 16,17%. Ακολούθησε η ΤΕΒ με διακύμανση 15,79%, η Κλ. Ναυπάκτου με 14,73% και η kego με 14,13%.

Ανάλογες διακυμάνσεις παρουσιάστηκαν και κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της 5ης Νοεμβρίου. Την ημέρα εκείνη, 45 μετοχές παρουσίασαν διακύμανση μεγαλύτερη του 10%, εκ των οποίων η διακύμανση σε 15 τίτλους ξεπέρασε το 14%.

Τη μεγαλύτερη διακύμανση παρουσίασε η κοινή μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία κινήθηκε μεταξύ 2,52 και 2,11 ευρώ, δίνοντας ευκαιρία για κέρδος μέχρι και 19,43%. Ακολούθησε με διακύμανση 18,36% η Βαράγκης, με 17,62% η Κρέκα, με 17,12% η Παΐρης, με 16,17% η Δούρος, με 15,94% ο Μοχλός, με 15,87% η Connection και η Sex Form με 15,03%.

Το να παρουσιάζει μια μετοχή υψηλή διακύμανση δεν είναι ικανή από μόνη της να την καταστήσει στόχο των κερδοσκόπων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εμφανίζει και υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα ώστε να μπορεί κάποιος να αγοράζει και να πουλάει εντός της ημέρας ικανοποιητικό αριθμό μετοχών, χωρίς να προκαλεί αναταράξεις και αρρυθμίες στην τιμή της.

Φανατικοί κυνηγοί του… ταχύτατου κέρδους είναι οι επαγγελματικά ασχολούμενοι με τα του χρηματιστηρίου. Πολλοί χρηματιστές, αντικριστές, αναλυτές, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που έχουν το πλεονέκτημα τις συνεχούς και εκ των έσω παρακολούθησης των χρηματιστηριακών εξελίξεων, «μπαινοβγαίνουν» στις πλέον δραστήριες μετοχές εξασφαλίζοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο μεροκάματο.

Αρκετοί είναι και οι ιδιώτες επενδυτές που στοχεύουν στο γρήγορο κέρδος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, οι ιδιώτες επενδυτές αποφεύγουν τις ημερήσιες κινήσεις και τοποθετούνται σε μια μετοχή σε ορίζοντα 2-3 ημερών.

Οι διακυμάνσεις των επιμέρους μετοχών εξαρτώνται άμεσα από την γενικότερη κινητικότητα της αγοράς. Κατά κανόνα στις στάσιμες και υποτονικές περιόδους του ΧΑΑ οι διακυμάνσεις περιορίζονται σημαντικά και ο κίνδυνος για ανεπιτυχείς κινήσεις αυξάνεται.

Αντίθετα, στις έντονες συνεδριάσεις, με το Γενικό Δείκτη να κινείται είτε ανοδικά είτε πτωτικά, οι διακυμάνσεις εκτοξεύονται και οι ευκαιρίες για γρήγορα κέρδη πολλαπλασιάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή