Για μια θέση στα 3 επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης

Για μια θέση στα 3 επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ τη μάχη για τη διεκδίκηση της προεδρίας των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης ρίχνονται ουσιαστικά από τη Δευτέρα 13 συνολικά Συνδυασμοί και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή των υποψηφιοτήτων που έληγε χθες. Και αυτές οι εκλογές, που θα γίνουν στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, έχουν χρωματισθεί κομματικά, κυρίως στο ΒΕΘ και το ΕΕΘ, όπου εκτός από τα πρόσωπα την επιτυχία διεκδικούν και κόμματα, ενώ στην περίπτωση του ΒΕΘ «κονταροχτυπιούνται» δύο συνδυασμοί για τη διεκδίκηση του επίσημου χρίσματος από τη Ν.Δ.

Βιομηχανικό

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης την προεδρία και τις θέσεις των συμβούλων στα τρία συνολικά τμήματα (Βιομηχανικό, Εμπορικό και Εξαγωγικό) διεκδικούν 3 συνδυασμοί και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος. Πρόκειται, για το «Νέο Επιμελητήριο» με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο Δημ. Μπακατσέλο και 78 υποψηφίους, την «Αλληλεγγύη Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης» με το Γρηγ. Σαραφιανό και 52 υποψηφίους, την «Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων» με το Γιώργο Χατζηγεωργίου και 15 υποψηφίους μόνον για το Εμπορικό Τμήμα και τον ανεξάρτητο Στ. Φλωροκάπη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο κ. Μπακατσέλος, που πλαισιώνεται από γνωστά επιχειρηματικά ονόματα της πόλης (Αλ. Αποστολίδης της ΚΟΛΟΡΑ, Ιω. Βεργίνης της ΜΙΝΟΣ, Ν. Ευθυμιάδης της ομώνυμης βιομηχανίας, Χρ. Καλλίας της DORAL, Δημ. Τακάς του «Μπάρμπα Στάθη», Μαίρη Χατζάκου της ΜΕΒΓΑΛ, Μ. Δούφος της Logismos-Μηχανολογιστική, Χ. Αλεξόπουλος της Δομοτεχνική, Λ. Κουίδης, Τζ. Φλωρεντίν της Sarah Lawrence, Χρ. Σαραντόπουλος της Electrolux, Αθ. Αρχοντής της Βιτουμίνα, κ.ά.) επισήμανε ότι βασική επιδίωξη του συνδυασμού είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων-μελών του, υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών του Επιμελητηρίου, τόσο υλικών όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση και στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων.

Ο κ. Σαραφιανός διεκδικεί για πρώτη φορά την προεδρία του ΕΒΕΘ, επικεφαλής συνδυασμού, ο οποίος, όπως υποστήριξε, είναι υπερκομματικός. Με την υποστήριξη του ΚΚΕ κατέρχεται ο κ. Χατζηγεωργίου.

Επαγγελματικό

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης καταγράφονται οι περισσότεροι συνδυασμοί: «Επαγγελματική Πρωτοπορία – Ωρα για Δράση» με τον νυν πρόεδρο Γ. Τσέντο, 121 υποψηφίους και τη στήριξη της Ν.Δ., «Επαγγελματική Ανάπτυξη» με το Νίκ. Τσαρούχα -που ανέλαβε πρόεδρος τα 2 πρώτα χρόνια της προηγούμενης τετραετίας, καθώς οι δύο συνδυασμοί δεν είχαν την απαιτούμενη πλειοψηφία-, με 66 υποψηφίους και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, «Ανεξάρτητος Συνδυασμός Επαγγελματιών» με το Θεμ. Νικολαΐδη και 60 υποψηφίους, «Αγωνιστική Ενότητα Επαγγελματιών» με τον Ηλ. Μαυρίδη, 31 υποψηφίους και τη στήριξη του ΚΚΕ, «Ανανεωτική Κίνηση» με το Χρ. Βασιλάκο, και 24 υποψηφίους, «Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης» με τον Κώστα Μαυρίδη και 59 υποψηφίους και την επίσης ανεξάρτητη «Επαγγελματική Συσπείρωση» με τον Ιω. Χρυσίδη και 46 υποψηφίους.

Βιοτεχνικό

Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο νυν πρόεδρος Αντ. Ευλογημένος διεκδικεί εκ νέου την προεδρία με τη «Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων-Βιοτεχνικός Αγώνας» και 101 υποψηφίους. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε προεξόφλησε την υποστήριξη της Ν.Δ., ωστόσο ανακοίνωση της ΔΑΚ-ΜΜΕ διευκρινίζει ότι «στις εκλογές του ΒΕΘ στηρίζει φιλελεύθερες επιλογές και κανένα συγκεκριμένο συνδυασμό». Ο έτερος συνδυασμός που επιδιώκει να αλιεύσει ψήφους από τη φιλελεύθερη παράταξη είναι οι «Νέοι Ορίζοντες» του Σωτ. Μαγόπουλου με 131 υποψηφίους. Επίσης, συμμετέχουν οι: «Βιοτεχνική Ανάπτυξη» με τον Αθ. Κουλούσιο (πρόεδρος του ΒΕΘ στην 4ετία 1993-97), με 69 υποψηφίους και την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, «Αναπτυξιακή Κίνηση Βιοτεχνών» με τον Αντ. Παγουριάδη, 5 υποψηφίους και τη στήριξη του ΔΗΚΚΙ, «Βιοτεχνική Συνεργασία» με τον Ιω. Παπαργύρη, 24 υποψηφίους και τη στήριξη του ΣΥΝ, «Αγωνιστική Βιοτεχνική Ενότητα» με το Κων. Μανώλη, 60 υποψηφίους και τη στήριξη του ΚΚΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή