ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά αντικείμενο της συνάντησης του Κ. Χατζηδάκη με τον Χ. Ράϊχενμπαχ

ta-provlimata-reystotitas-stin-agora-antikeimeno-tis-synantisis-toy-k-chatzidaki-me-ton-ch-raichenmpach-2000755

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συγκρότηση ομάδας εργασίας στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συνδρομή στελεχών της Ομάδας Εργασίας με στόχο την διαμόρφωση των νομικών επιχειρημάτων για την ελαστικότερη εξασφάλιση κοινοτικών κονδυλιών προς συγκεκριμένες μειονεκτικές περιοχές και κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, υπό το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Στόχος είναι η άρση των εμποδίων από περιφερειακές και κρατικές ενισχύσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ. Η Ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι για τη χώρα μας θα πρέπει να συνυπολογίζεται η κρίση και οι επιπτώσεις της σε όλη την οικονομία σε αυτά που επιτρέπονται ή όχι.

Όπως σημείωσε σήμερα το απόγευμα, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο εργάζεται μαζί με την Ομάδα Δράσης έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες ανάγκες στήριξης να μην στερηθούν τη χρηματοδότηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση. Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Δουλεύουμε μαζί με την Ομάδα Δράσης να διαμορφωθούν τα σωστά νομικά επιχειρήματα, να έχουμε το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε να μην θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις».

Ακόμη, ο υπουργός στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε πως σε ότι αφορά το Επενδυτικό Ταμείο συνεχίζονται οι επαφές με την γερμανική πλευρά και άλλους επενδυτές ώστε το Ταμείο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση σε κάποιο βαθμό του προβλήματος της ρευστότητας και ο κ. Ράϊχενμπαχ ζήτησε επιτάχυνση των προσπαθειών από τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε την αλματώδη πρόοδο της Ελλάδας στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ την τελευταία διετία ενώ σημείωσε ότι η συνάντηση με τον υπουργό επικεντρώθηκε στο πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία και τις ΜμΕ.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, μια χρονιά ευημερίας και ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει και αναφέρθηκε στα καλά αποτελέσματα της τουριστικής βιομηχανίας την περασμένη χρονιά. «Τα οποία όμως, όπως είπε, θα πρέπει να επαναληφθούν και εφέτος όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς».

Και οι δύο δήλωσαν ότι παραμένει το πρόβλημα της ρευστότητας και της δυσκολίας πρόσβασης των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις προκειμένου να τονωθεί η πραγματική οικονομία.

Γνωστοποιήθηκε μάλιστα ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός θα έχει νέα συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας είναι οξύ και για αυτό «το παρακολουθούμε κάθε μέρα».

Τέλος, αναφορικά με το θέμα που ανέδειξε σήμερα το πρωί ο Συνήγορος του Καταναλωτή σχετικά με την άρνηση κάποιων τραπεζών να παραλάβουν Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν. 1599/1986 των δανειοληπτών πελατών τους, στις οποίες αναγράφουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την αναστολή του πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας τους, ο υπουργός σημείωσε «ο νόμος θα εφαρμοστεί».