Επιβάλλεται ψυχραιμία, κύριοι επενδυτές

Επιβάλλεται ψυχραιμία, κύριοι επενδυτές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψ υχραιμία συνιστούν προς τους επενδυτές οι αναλυτές της Citigroup Private Bank και τους συμβουλεύουν να μην αλλάξουν πορεία πλεύσεως μετά τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνούς επενδυτικής στρατηγικής Κλαρκ Γουίντερ, η αναμενόμενη ανάκαμψη στις ΗΠΑ ενδεχομένως να αποδειχθεί ισχυρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ στην Ευρώπη οι ρυθμοί θα είναι βραδύτεροι.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην αμερικανική οικονομία, αναμένεται μια βαθύτερη καθοδική πορεία και μια καθυστέρηση στην ανάκαμψη σε σύγκριση με τα όσα προ των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν προβλεφθεί. Οι αναλυτές προσθέτουν ότι σήμερα διαφαίνεται ως πολύ πιθανότερος ο κίνδυνος περιστολής της οικονομίας για ένα ή και δύο ακόμα τρίμηνα (έχει προηγηθεί η συρρίκνωση του τρίτου) η δε ανάκαμψη τοποθετείται στα μέσα του 2002. Εν τούτοις, το ότι τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας από την κυβέρνηση Μπους είναι τόσο γενναιόδωρα και εκτεταμένα πιθανόν να σημαίνει ότι η ανάκαμψη θα είναι σχετικά αιφνίδια.

Στη Ζώνη του Ευρώ αναμένεται μια περισσότερο αβαθής καθοδική πορεία της οικονομίας έναντι της αντίστοιχης των ΗΠΑ, ενώ η ανάκαμψη θα σημειωθεί μεν το 2002 αλλά θα αποδειχθεί βραδύτερη. Στη δε περίπτωση της Ιαπωνίας, τα πράγματα αλλάζουν, εφόσον η χώρα αυτή αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα. Οπως υπογράμμισαν οι αναλυτές της Citigroup Private Bank, τα προσεχή τέσσερα τρίμηνα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα είναι απορροφημένη με τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων του χρηματοπιστωτικού της τομέα, ενώ η εθνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση έως το τέταρτο τρίμηνο του 2002.

Πέραν τούτων, θίγοντας την κατάσταση των διεθνών αγορών, οι αναλυτές σημειώνουν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να διατηρηθεί σε αυτές το κλίμα ρευστότητας, εφόσον βρίσκονται εν εξελίξει οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Συν τοις άλλοις, η ευμετάβλητη ψυχολογική κατάσταση των επενδυτών υποδαυλίζεται και από το ενδεχόμενο μιας πετρελαϊκής κρίσης ή της επέκτασης του πολέμου.

Πάντως, οι αναλυτές του κλάδου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Citigroup Private Bank εν γένει εκτιμούν ότι με κριτήριο τα θεμελιώδη μεγέθη, οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών παραμένουν φθηνές. Η κάμψη της οικονομίας διακρίνει τις επιχειρήσεις σε ισχυρές και αδύναμες. Στις μεν πρώτες εντάσσονται όσες διαθέτουν σταθερή διοίκηση, φήμη στην αγορά και υψηλή ροή ρευστού και στις δεύτερες όσες στερούνται αυτών των χαρακτηριστικών. Εξ ου και οι πρώτες θα πρέπει να αποτελούν την κύρια επιλογή στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και το όχημα για την έξοδο του κλάδου και της οικονομίας από την ύφεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν οι ασφαλιστικές οι ισχυρότερες του κλάδου καθίστανται ακόμα ελκυστικότερες, ενόσω οι ασθενέστερες κλονίζονται. Οι αμερικανικές ασφαλιστικές, λόγου χάριν, που κλήθηκαν να καταβάλουν αποζημιώσεις και διέθεταν ρωμαλέους ισολογισμούς είδαν τις τιμές των μετοχών τους να υπερβαίνουν σημαντικά τις επιδόσεις της αγοράς. Βασικός λόγος ήταν η αισιοδοξία περί της αύξησης των ασφαλίστρων.

Εξίσου ενδιαφέροντες παρουσιάζονται και οι λιγότεροι ευπαθείς κλάδοι, όπως προσθέτουν οι αναλυτές της Citigroup Private Bank, ήτοι οι φαρμακευτικές και τα καταναλωτικά αγαθά σταθερής ζήτησης. Ειδικά οι φαρμακευτικές μεγάλης κεφαλαιοποίησης αποτελούν εκ παραδόσεως ένα ισχυρό εργαλείο άμυνας σε δυσμενείς περιόδους.

Επιπλέον, γίνεται λόγος και για την αμυντική βιομηχανία, η οποία πριν από τις επιθέσεις αναμενόταν να εμφανίσει ανάπτυξη 3%-5%, ενώ μετά το ποσοστό αναθεωρήθηκε στο 10%. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη θα προέλθει από τα ηλεκτρονικά και τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα κυρίως και λιγότερο από τα πλοία, τα τανκς κ.λπ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις πρόσφατες απότομες αυξήσεις τιμών, καθιστά ριψοκίνδυνη την αποτίμηση των μετοχών των εταιρειών του κλάδου. Εν κατακλείδι, οι αναλυτές της Citigroup Private Bank επισημαίνουν ότι ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών, ο οποίος βρίσκεται υπό ισχυρές πιέσεις, θα αρχίσει να ανακάμπτει έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή