Η στήριξη της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ δίνει ώθηση στο πετρέλαιο

Η στήριξη της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ δίνει ώθηση στο πετρέλαιο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο. Σημαντική άνοδο σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Κασιάνοφ ότι η χώρα θα προχωρήσει σε μείωση των ημερήσιων εξαγωγών της κατόπιν εισηγήσεως των εγχώριων πετρελαιοβιομηχανιών. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου μέσω μείωσης της δικής του ημερήσιας παραγωγής, κάτι που θα αποφασιστεί στη σύνοδο που πραγματοποιείται την Τετάρτη στη Βιέννη.

Πάνω από τα 21 δολάρια

Η αλλαγή της ρωσικής πολιτικής αναθέρμανε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, με αποτέλεσμα χθες βράδυ στο Λονδίνο η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Δεκεμβρίου για το Brent να ενισχύεται κατά 72 σεντς στα 21 δολάρια, ενώ νωρίς το μεσημέρι η άνοδος έφθανε στο 1 δολάριο. Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη η τιμή των αντίστοιχων συμβολαίων ελαφρού αργού κατέγραφε κέρδη της τάξεως των 62 σεντς στα 21,80 δολάρια.

Η αγορές πλέον περιμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της αυριανής συνάντησης του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Αλί αλ Ναΐμι με τη ρωσική ηγεσία και εν συνεχεία τη Δευτέρα με τον Νορβηγό ομόλογό του Εϊναρ Στινσάες. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η σύσταση ενός ευρύτερου συνασπισμού μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και των ανεξάρτητων αποτελεί βασικό στοιχείο για να αποδειχθεί αποτελεσματική η όποια προσπάθεια αύξησης της τιμής του βαρελιού μεταξύ 22 και 28 δολάρια.

Αν αυτό δε συμβεί ακόμα και η μείωση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα εκ μέρους του ΟΠΕΚ θα αποφέρει μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη στους παραγωγούς που δείχνουν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τη διεθνή οικονομική κρίση και τον περιορισμό της ζήτησης.

Πάντως, τα προβλήματα στον κλάδο συσσωρεύονται και φαίνεται ότι το υπουργείο Εργασίας θα κληθεί να παρέμβει εκ νέου, καθώς και η ετέρα εταιρεία handling του Αεροδρομίου η Goldair εξετάζει και αυτή την αναδιάρθρωση των εργασιών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή