Παραλογισμός με την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης

Παραλογισμός με την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινό ανάδοχο για τις προκαταρκτικές εργασίες ενός έργου που βρίσκεται ουσιαστικά «στα χαρτιά» ανακήρυξε χθες η «Αττικό Μετρό». Η ιστορία που αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού αφορά –τι άλλο– το μετρό της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε πεδίο άσκησης μικροπολιτικής. Τώρα η εταιρεία καλείται να ακυρώσει τον διαγωνισμό ή να δώσει άδεια στον εργολάβο να «καταλάβει» πλατείες και οικόπεδα στα δυτικά της πόλης, χωρίς να είναι δεδομένο αν τελικά θα κατασκευαστούν εκεί σταθμοί.

Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Ιούλιο και αφορά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, την εκτέλεση αρχαιολογικών ανασκαφών και διερευνητικών εργασιών για τα δίκτυα κοινής ωφελείας και τις εργασίες κυκλοφοριακών παρακάμψεων στους χώρους του έργου της βορειοδυτικής επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και στον χώρο επέκτασης του αμαξοστασίου Πυλαίας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 18,6 εκατ. ευρώ και διάρκεια 2 έτη, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Στον διαγωνισμό μειοδότησε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με έκπτωση 27,03%, με δεύτερη την ΑΚΤΩΡ με 22,03% και τρίτη την κοινοπραξία Μυτιληναίος – Ξανθάκης με 9,31%.

Παραλογισμός με την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης-1

Το ερώτημα είναι βέβαια… αν υπάρχει έργο για να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες του. Η ιδέα μιας «κυκλικής» γραμμής προς τα δυτικά της Θεσσαλονίκης, ως επέκταση της κύριας γραμμής, παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2018 από τον τότε υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και τον τότε πρόεδρο της «Αττικό Μετρό» Γιάννη Μυλόπουλο στο «11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία». Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η γραμμή θα είχε μήκος 11 χλμ. και εννέα σταθμούς: Επτάλοφος, Μενεμένη, Κορδελιό, Εύοσμος, Ηλιούπολη, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Αγία Βαρβάρα (Παύλου Μελά) και Νεάπολη. Η αφετηρία της γραμμής θα ήταν στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ο τερματισμός της στον σταθμό Δημοκρατίας.

Το ζήτημα, σύμφωνα με τη νέα ηγεσία της εταιρείας, είναι ότι… δεν υπάρχει έργο. «Δεν υπάρχει τίποτα, ούτε κυκλοφοριακή μελέτη ούτε μελέτη κόστους-οφέλους, ούτε βέβαια οριστικές χωροθετήσεις σταθμών», αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμα. Οπως εκτιμούν, η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις πρόδρομες εργασίες έγινε καθαρά για προεκλογικούς λόγους. Τι συνεπάγεται αυτό; Αν η «Αττικό Μετρό» αποφασίσει να υπογράψει τη σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες, τότε θα δώσει στον ανάδοχο την άδεια να ξεκινήσει δοκιμαστικές τομές για αρχαία και τη μετακίνηση των δικτύων κοινής ωφελείας στα σημεία όπου υποτίθεται ότι θα κατασκευαστούν οι σταθμοί. Χωρίς ωστόσο ο ανάδοχος να έχει ακριβή σημεία (λ.χ. για τη θέση των διαφραγματικών τοίχων), ούτε το Δημόσιο να έχει αποφάσεις κατάληψης για τις θέσεις που δεν ανήκουν στο ευρύτερο Δημόσιο (λ.χ. ένας από τους σταθμούς έχει προσωρινά χωροθετηθεί σε ένα πάρκινγκ). Ετσι απλά… θα «γράφει το κοντέρ» του εργολάβου, χωρίς το έργο να μπορεί να προχωρήσει. Από πλευράς της «Αττικό Μετρό» πάντως δεν υπάρχει ακόμα επίσημη τοποθέτηση για την τύχη του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή