Στο «ρελαντί» ο mid cap 40

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δείκτης με τις πιο δυναμικές εταιρείες της Σοφοκλέους, ο mid cap 40, δεν έχει ακολουθήσει -στον βαθμό που προσδοκούσαν οι επενδυτές-, το μίνι ράλι που καταγράφει το ΧΑΑ από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα.

Οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αποτελούν το βασικό πεδίο δράσης των επενδυτικών ομάδων ή lobbies, που το τελευταίο διάστημα έχουν παραμείνει στο περιθώριο, καθώς η άνοδος του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη συντελείται αποκλειστικά από τα blue chips, γεγονός που επαληθεύεται και από τη διατήρηση θέσεων των ξένων χαρτοφυλακίων στον Ftse 20.

Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η πλειοψηφία των επενδυτών με μέσο χαρτοφυλάκιο από τα 5 έως και τα 15 εκατ. δραχμές έχει τοποθετηθεί στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αφού και τα αντανακλαστικά των εταιρειών του δείκτη είναι πιο μεγάλα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση αλλά και η δυνατότητα για «μουαγιέν» προσφέρεται από τις συγκεκριμένες εταιρείες, που διαθέτουν και υψηλή εμπορευσιμότητα. Επίσης τα εταιρικά νέα του τελευταίου διμήνου είναι ιδιαιτέρως αναιμικά εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, που «γέννησε» το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου.

Διακυμάνσεις

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύεται, το σύνολο των μετοχών του mid cap 40 καταγράφει θετική υπεραξία από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ενώ οι 6 μετοχές (Intralot, Alfa Alfa Holdings, Χαλκόρ, Παπαστράτος, Goody’s και Τηλέτυπος) έχουν τις μικρότερες θετικές αποδόσεις.

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη παρουσιάζει η Πετρόλα με κέρδη 59,76%. Μία άνοδος που κρίνεται απόλυτα φυσιολογική και δικαιολογημένη αφενός γιατί η μετοχή είχε μείνει πολύ πίσω σε σύγκριση με τις άλλες μετοχές από την αρχή του έτους αλλά το κυριότερο διότι ο Ομιλος Λάτση φέρεται ως το φαβορί μαζί με την Lukoil να εισέλθουν ως στρατηγικοί επενδυτές στα Ελληνικά Πετρέλαια, αποκτώντας το 23% του μετοχικού κεφαλαίου.

Τη χαμηλότερη επίδοση καταγράφει η μετοχή των Goody’s με άνοδο μόλις 1,28% καθώς η εξαγορά της πλειοψηφίας της εταιρείας -μέσω δημόσιας προσφοράς- από τη Δέλτα Συμμετοχών εκτόνωσε την αγοραστική δυναμική των επενδυτών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σημαντική κινητικότητα για τη μετοχή.

Η μετοχή «Αλουμίνιον της Ελλάδας» παρά το γεγονός ότι ωφελείται σημαντικά από την άνοδο της τιμής του δολαρίου με συνέπεια να καταγράφει υψηλή αξία στις εξαγωγές της, έχει ανέβει μόλις 13,06% τη στιγμή που ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις προσεγγίζουν τα κέρδη του το +11%.

Η Εθνική Ακινήτων και η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής χωρίς σοβαρές εταιρικές εξελίξεις έχουν προσφέρει ικανοποιητικά κέρδη προς τους επενδυτές, ενώ η Μ. Ι. Μαΐλλης, η Γερμανός και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια κινούνται με ένα μέσο όρο ανόδου στο +15%, όπως ακριβώς είναι η εικόνα και για τις μετοχές των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών και της Hyatt Regency.

To Ιασώ και η θυγατρική της Βιοχάλκο η ΕΛΒΑΛ, βρίσκονται ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη, ενώ η ΕΤΕΒΑ έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακό άλμα ανόδου για την περίοδο που εξετάζουμε.

Η κατασκευαστική εταιρεία Ακτωρ και η εταιρεία πληροφορικής Altec έχουν δώσει αρκετά ικανοποιητικά κέρδη προς τους επενδυτές, όπως και η Εγνατία Τράπεζα η οποία ωφελήθηκε γενικότερα από τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο με τη δημοσιοποίηση της συνένωσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Βank.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η Intrasoft συγκαταλέγονται μεταξύ των μετοχών με υψηλά κέρδη ενώ οι εξελίξεις για την Intrasoft έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η συγχώνευση με τη μητρική της Intracom διά απορροφήσεως.

Η Εθνική Ασφαλειών ωφελήθηκε από τις εξελίξεις στον Ομιλο της Εθνικής τράπεζας, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο ενώ η Σιδενόρ είχε συγκρατημένη άνοδο με κέρδη της τάξεως του 10,69%.

Ρευστότητα

Η Γενική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς αποτελεί πάντα «στόχο» άλλων μεγάλων τραπεζικών Ομίλων αλλά και επειδή ενδιαφέρεται για την απόκτηση της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΒΝ AMRO, έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο σε ποσοστό 28,57%.

Συμπερασματικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι η «δίψα» της Σοφοκλέους για να δει υψηλότερα επίπεδα είναι δεδομένη και καταγράφεται από την υπεροπλία των αγοραστών, οι οποίοι απορροφούν τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν με εντονότερο ρυθμό στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Η δυναμική της αγοράς να επουλώσει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών εκφράζεται και από την ενίσχυση της ρευστότητας αφού στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου ο τζίρος πλέον κινείται κατά μέσο όρο πάνω από τα 60 δισ. δραχμές.

Το στοιχείο όμως που θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε στις 52 ημερολογιακές μέρες που υπολείπονται μέχρι το τέλος της χρήσης είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι θα επιχειρήσουν αφενός να μετριάσουν το μέσο όρο ζημιών των χαρτοφυλακίων τους από την αρχή του 2001 και αφετέρου να θέσουν τις βάσεις για γρήγορα και σημαντικότερα κέρδη με την έναρξη του 2002 που θα συνοδευθεί και από την είσοδο του ευρώ στη ζωή μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή