Κίνητρα για χρήση ηλεκτρικών εταιρικών αυτοκινήτων

Κίνητρα για χρήση ηλεκτρικών εταιρικών αυτοκινήτων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση του ορίου λιανικής τιμής μέχρι του οποίου τα εταιρικά αυτοκίνητα δεν φορολογούνται ως παροχές σε είδος προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο. Στο πλαίσιο επίσης των μέτρων για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο προβλέπει κίνητρα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές για τη χρήση ηλεκτρικών εταιρικών αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

• Αυξάνεται στις 17.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα το όριο αξίας (λιανική τιμή προ φόρων) έτσι ώστε ένα αυτοκίνητο που παραχωρείται σε εργαζόμενο από την επιχείρηση για επαγγελματικούς σκοπούς (εταιρικά αυτοκίνητα) να μη φορολογείται ως παροχή σε είδος.

• Εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος του εργαζομένου, έτσι ώστε αυτή να μη φορολογηθεί ως παροχή σε είδος, η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 gr CO2/χιλιόμετρο προς έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο ή συγγενικά πρόσωπα αυτών από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους.

• Το ίδιο ισχύει και για την αποζημίωση για αγορά μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς.

• Για τη δαπάνη αγοράς μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά τον χρόνο πραγματοποίησής της, προσαυξημένης κατά 30%.

• Για τη δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 gr CO2/χλμ., με μέγιστη λιανική τιμή προ φόρων έως τις 40.000 ευρώ, χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά τον χρόνο πραγματοποίησής της, προσαυξημένης κατά 30%.

• Για τη δαπάνη εγκατάστασης και λειτουργίας δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 gr CO2/χλμ., χορηγείται στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά τον χρόνο πραγματοποίησής της, προσαυξημένης κατά 30%.

• Προβλέπονται υψηλοί συντελεστές απόσβεσης για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν επιβατηγά, λεωφορεία και αυτοκίνητα μεταφοράς εμπορευμάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων (έως 50 gr CO2/χλμ.). Οι συντελεστές κυμαίνονται από 10% έως 25% αναλόγως της κατηγορίας οχήματος.

Τέλη κυκλοφορίας

Χθες το βράδυ, εξάλλου, αναρτήθηκαν και είναι διαθέσιμα στο Taxisnet τα τέλη κυκλοφορίας του 2020, τα οποία οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Τα τέλη είναι στα ίδια επίπεδα με τα φετινά, επομένως οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή