«Αγκάθι» τα αγροτικά θέματα

«Αγκάθι» τα αγροτικά θέματα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ ε τη φιλοδοξία να αποτελέσει μοχλό αναθέρμανσης της παγκόσμιας οικονομίας ξεκίνησε, χθες, η υπουργική διάσκεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στο Κατάρ. Στη διάσκεψη συμμετέχουν 2.641 εκπρόσωποι περισσοτέρων από 140 χώρες, ενώ για την ασφάλειά τους έχουν διατεθεί 500 φρουροί εντός του κτιρίου και άλλοι 5.000 γύρω από αυτό, ενώ στην περιοχή έχει καταπλεύσει αμερικανικό ελικοπτεροφόρο με δύο πλοία συνοδείας και 2.100 πεζοναύτες.

Στόχος της διάσκεψης είναι η έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου ιδίως στα αγροτικά προϊόντα, τις υπηρεσίες, τις πατέντες των φαρμάκων, τα μέτρα αντιντάμπινγκ, τον ανταγωνισμό και το περιβάλλον.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Μάικλ Μουρ δήλωσε χθες ύστερα από συναντήσεις με τους υπουργούς ορισμένων από τις σημαντικότερες χώρες ότι βλέπει αυξημένες τις πιθανότητες για την επίτευξη μιας συμφωνίας. «Πιστεύω ότι έχουμε καλές πιθανότητες εδώ», είπε ο κ. Μουρ, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη μια συμφωνία «σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής επιβράδυνσης και μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου». Ενδεχόμενη αποτυχία, είπε ο Μουρ, «θα είναι τρομερά απογοητευτική επειδή πιστεύω ότι υπάρχει αρκετή αναπτυξιακή διάσταση σε αυτή ώστε να είναι όλοι νικητές».

Ωστόσο, όπως άλλωστε αναμενόταν, τα αγροτικά θέματα αναδεικνύονται ήδη σε βασικό σημείο τριβής. Αλλωστε, αυτά ήταν και η αιτία που απέτυχε η διάσκεψη του Σιάτλ το 1999. Οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να επικεντρώσουν τη διατύπωση του κειμένου προεργασίας γύρω από την κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων, σχηματίζοντας ένα μέτωπο εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνέπεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, που θέλει να διατηρήσει όσο γίνεται περισσότερο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της (ΚΑΠ), εμφανίζεται ως ο «κακός» της υπόθεσης. Η ΚΑΠ ήταν ένας από τους βασικούς άξονες πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η ΕΟΚ, πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Αγροτικών Υποθέσεων Φραντς Φίσλερ δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι «είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία είμαστε προετοιμασμένοι να δώσουμε και να πάρουμε. Αν οι εταίροι μας παίξουν το ίδιο παιχνίδι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε έναν νέο εμπορικό γύρο όπου κερδίζουν όλοι». Ο κ. Φίσλερ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να αποσύρει ορισμένα στοιχεία «διαστρέβλωσης του εμπορίου» που προκαλεί το σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων και να ανοίξει την αγορά της στα προϊόντα των αναπτυσσόμενων χωρών μειώνοντας τους δασμούς. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να καταργήσουν και άλλες χώρες τις ενισχύσεις των αγροτικών εξαγωγών – αναφερόμενος κυρίως στο αμερικανικό σύστημα των αγροτικών εξαγωγικών πιστώσεων και τη χρήση της βοήθειας σε τρόφιμα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι στο γύρο της Ουρουγουάης (1986-93) υποχώρησε μονομερώς μειώνοντας της επιδοτήσεις, ενώ «οι αμερικανικές εξαγωγικές πιστώσεις (αξίας 4 δισ. δολαρίων ετησίως), η κατάχρηση της βοήθειας σε τρόφιμα και ο καθορισμός των τιμών μέσω κρατικών επιχειρήσεων εμπορίας διαφεύγουν κάθε μορφής πειθαρχίας», όπως είπε ο κ. Φίσλερ. Τα μέλη του ομίλου Cairns (βασικές χώρες εξαγωγών τροφίμων), στα οποία περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Βραζιλία και ο Καναδάς, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία τονίζουν την «αμέριστη υποστήριξή τους» στην κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων, τη σημαντική μείωση της εγχώριας υποστήριξης μέτρων διαστρέβλωσης του εμπορίου και την αύξηση της πρόσβασης των εισαγωγών στις αγορές αγροτικών προϊόντων.

Πάντως, το γεγονός της σημερινής ημέρας θα είναι η ψήφιση της ένταξης της Κίνας στον ΠΟΕ, που θα ολοκληρωθεί τυπικά έπειτα από περίπου έναν μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή