«Βουλιάζει» η ιαπωνική οικονομία

«Βουλιάζει» η ιαπωνική οικονομία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόκιο. Ιδιαζόντως δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για την οικονομία της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Χέιζο Τακενάκα ανέφερε ότι η οικονομία της χώρας αναμένεται να περισταλεί σχεδόν 1% το οικονομικό έτος 2001-2002 με λήξη στις 31 Μαρτίου 2002. Πρόκειται για τη σοβαρότερη συρρίκνωση τουλάχιστο των τελευταίων 20 ετών, καθιστώντας πλέον εντελώς ανέφικτη και μη ρεαλιστική την υπεραισιόδοξη πρόβλεψη ορισμένων για ανάπτυξη 1,7%.

Συρρίκνωση δωδεκαμήνου

Σημειωτέον ότι το τρέχον οικονομικό έτος θα σηματοδοτήσει και το πρώτο από το 1998/1999, κατά το οποίο η οικονομία θα εμφανίσει περιστολή καθ’ όλη τη διάρκεια του δωδεκαμήνου. Με τις εκτιμήσεις αυτές η κυβέρνηση εναρμονίζεται με τις αντίστοιχες των ανεξάρτητων οικονομολόγων, οι οποίοι από καιρό ανέμεναν μία δραστική ελάττωση στην παραγωγή.

Βέβαια, η κυβέρνηση δεν κατελήφθη εξ απήνης, εφόσον ανέμενε μία συρρίκνωση 0,9% και είχε λάβει μέτρα με την προοπτική αυτή ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ αφενός επέφεραν ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη ασθενούσα ιαπωνική οικονομία αφετέρου κατέστησαν πλέον σαφές ότι και η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.

Ζοφερό κλίμα

Η περιστολή του οικονομικού έτους 2001-2002 συνιστά τη δεινότερη από το 1980, όταν υιοθετήθηκε η ισχύουσα μέθοδος παρακολούθησης της οικονομίας με κριτήριο το ΑΕΠ. Πέραν τούτου το ζοφερό κλίμα επιτάθηκε και με τα στοιχεία έκθεσης, που διεξήχθη για λογαριασμό του υπουργικού συμβουλίου και αφορούσε τις ιαπωνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αυτήν, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου υπεχώρησε στο -60 από το -41 στο προηγούμενο τρίμηνο και θα εξακολουθήσει να έχει αρνητικό πρόσημο και τους προσεχείς έξι μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή