ΕΡΓΑΣΙΑ & ΖΩΗ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι η πρώτη αλλά η έκτη συνεχής φορά που η PricewaterhouseCoopers περιλαμβάνεται με κάποια διάκριση στις πρώτες δέκα καλύτερες εταιρείες. Η πρόσφατη όμως -αυτή που της δόθηκε τον περασμένο μήνα από το μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανικό περιοδικό Working Mother- είναι η πρώτη φορά στις ΗΠΑ που μια εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών επιβραβεύεται για προγράμματα και πολιτικές φιλικές προς τις εργαζόμενες μητέρες -ανέρχονται σε 5.500- και αφορούν σε ατομική εξέλιξη, ευκαιρίες προώθησης της σταδιοδρομίας, στήριξη της φροντίδας για τα παιδιά και στη δέσμευση της εταιρείας με πρωτοβουλίες εξισορρόπησης εργασίας – ζωής.

Αναφερόμενος στην «ιδιαίτερη αυτή τιμή», ο εκπρόσωπός της κ. Samuel Α. DiPiazza είπε ότι τα προγράμματα και οι πολιτικές αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη πολιτική της εταιρείας για τη διευκόλυνση εκάστου των 50.000 εργαζόμενων της στις ΗΠΑ (συνολικά απασχολεί 150.000 εξειδικευμένα άτομα σε 150 χώρες), ώστε να διευθετήσουν τον χρόνο εργασίας τους κατά τον επωφελέστερο τρόπο για τις προσωπικές ανάγκες τους.

Στην αξιολόγηση που έκανε το περιοδικό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα η ευελιξία που παρέχεται στο προσωπικό της εταιρείας, σε περιόδους σημαντικών γεγονότων και αλλαγών στην προσωπική ζωή τους, να μπορούν να εντάσσονται σε ομάδες εργασίας και σε ομάδες εξυπηρέτησης πελατών. Ακόμη η εταιρεία διατηρεί ειδική βάση δεδομένων για τη μέτρηση των επιπτώσεων που έχει ο χρόνος μετακίνησης των εργαζόμενων (σπίτι – εργασία), τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στην αποδοτικότητά τους.

Οταν ο εργαζόμενος αντιμετωπίσει κάποια έκτακτη ανάγκη για κατ’ οίκον φροντίδα, η εταιρεία τού παρέχει αποζημίωση έως 50 δολ. την ημέρα για μέγιστο χρόνο έξι ημερών και -για όσες ημέρες απαιτείται- κατά τα Σαββατοκύριακα. Σε περιπτώσεις υιοθεσίας παρέχει το ποσόν των 5.000 δολ. ενώ αν πρόκειται για υιοθεσία παιδιού με ειδικές ανάγκες, το ποσόν είναι 6.000 δολ.

Εφέτος, η εταιρεία μείωσε τον απαραίτητο χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος για γονική άδεια από τρία χρόνια σε τρεις μήνες, με το σκεπτικό ότι η γονική άδεια είναι θεμελιώδες δικαίωμα και δεν «αποκτάται» με προϋποθέσεις.

Εικάζεται -και προφανώς ούτε το περιοδικό το υπαινίσσεται- ότι οι πολιτικές αυτές υπέρ των εργαζόμενων μητέρων δεν ξεκινούν απλώς από κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της δημογραφικής πυραμίδας του πληθυσμού. Αλλωστε, όπως διευκρίνισε και ο επικεφαλής θεμάτων διαφορετικότητας προσωπικού της PricewaterhouseCoopers LLP, ο κ. Toni Riccardi, «η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ώστε οι εργαζόμενες μητέρες στην εταιρεία μας να προωθούνται στη σταδιοδρομία τους παρά τις ραγδαίες αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον».

Μια παραδοσιακή προσέγγιση στην ανταγωνιστικότητα είναι βάσει «μεγέθους». Μία «παγκόσμια» επιχείρηση δεν έχει όμως κατ’ ανάγκη πολλές χιλιάδες εργαζόμενους. Θεωρητικά, ακόμη και μία μικρή σε αριθμό εργαζομένων ή σε κύκλο εργασιών επιχείρηση μπορεί να είναι «παγκόσμια» (global).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή