Μόνο ένας όμιλος με ανώτατο πτυχίο στη Β. Ελλάδα

Μόνο ένας όμιλος με ανώτατο πτυχίο στη Β. Ελλάδα

5' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποσαφηνίζονται εν πολλοίς οι προθέσεις των τεχνικών εταιρειών της Βορείου Ελλάδος για τα σχήματα που τείνουν να δημιουργηθούν στον κλάδο εν όψει της επανάκρισης των πτυχίων, που υπαγορεύεται από το νέο νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι βορειοελλαδικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν σχεδόν καταλήξει στο σύνολό τους για τις επόμενες κινήσεις τους πολύ νωρίτερα της προσθεσμίας που έχει θέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ -31/12/2001- για την υποβολή των τελικών σχεδίων των σχημάτων που θα δημιουργηθούν. Πάντως, πεποίθηση των εκπροσώπων του κλάδου είναι ότι τελικά θα δοθεί τρίμηνη παράταση, μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2002.

Εντονη κινητικότητα

Ενας από τους 10 περίπου ομίλους, που αναμένεται να δημιουργηθούν με πτυχίο 7ης τάξεως, θα είναι αυτός της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ, η οποία αποφάσισε τη συγχώνευσή της με τη ΝΕΣΤΟΣ ΑΤΕ και την εξαγορά 3-4 μικρότερων εταιρειών Ζ’ και Η’ τάξεως. Η έτερη εισηγμένη ΑΦΟΙ Μεσοχωρίτη προσανατολίζεται στην αυτόνομη πορεία της, ενώ δύο εταιρείες της Θεσσαλονίκης, η K. Μεσάικος ΑΤΕΒΕ και η Καματάκης ΑΤΕ θα ενταχθούν κατά πάσα πιθανότητα στον όμιλο της ΑΘΗΝΑΣ. Ανεξάρτητες θα παραμείνουν τόσο η ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, όσο και η Εργοδομή Μακεδονίας. Αλλη μία εταιρεία της Θεσσαλονίκης η ΕΤΕΘ, με πτυχίο Η’ τάξεως, είχε ενταχθεί πολύ νωρίτερα στον όμιλο της ΑΒΑΞ-J&Ρ.

Ξεκαθάρισμα

Οπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία, το νέο πτυχίο 7ης τάξης θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν περί τους 10 ομίλους που θα δημιουργηθούν κυρίως από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της σημερινής Η’ τάξεως.

Στη νέα 6η τάξη θα ενταχθούν περί τις 25-30 εταιρείες, μετά από συγχωνεύσεις κυρίως θυγατρικών και πιθανώς και κάποιων εξαγορών, ενώ στην 5η τάξη θα συμπεριληφθούν περί τις 30 εταιρείες και πλέον.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν, παρά τις αρχικές ενστάσεις για το νομοσχέδιο, ότι θα οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα του χώρου, καθώς θα εξαλειφθούν οι «αεριτζήδες», θα μειωθεί το δυσάρεστο φαινόμενο των μεγάλων εκπτώσεων και θα αναδειχθούν σχήματα ικανά να αναλάβουν μεγάλα έργα εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004. Οσο για μετά το 2005, η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι το μέγεθος πλέον των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών θα τις επιτρέψει να διεκδικήσουν αξιόπιστα έργα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Ο μοναδικός όμιλος εκτός λεκανοπεδίου της Αττικής θα είναι αυτός της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ, που θα διεκδικήσει πτυχίο 7ης τάξεως. Η εισηγμένη θα απορροφήσει τη θυγατρική της, επίσης, εισηγμένη ΝΕΣΤΟΣ ΑΤΕ, στην Καβάλα, ενώ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του 100% 3-4 εταιρειών Ζ’ και Η’ τάξεως από τη Θεσσαλονίκη και την Αττική. Παρά το γεγονός ότι η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με τη ΜΗΧΑΝΙΚΗ την ανάληψη διαφόρων έργων, τελικά οι δύο εταιρείες «δεν τα βρήκαν» και η κάθε μία προσανατολίζεται στη δημιουργία διαφορετικών σχημάτων. Το τελικό σχήμα της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στο επόμενο 15νθήμερο ώστε εντός του Δεκεμβρίου να υποβληθεί η σχετική πρόταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Η εταιρεία, με ανεκτέλεστο σήμερα υπόλοιπο έργων περί τα 70 δισ. δρχ., θα διατηρήσει τις υπόλοιπες θυγατρικές της ως έχουν και ήδη έχει προσθέσει άλλη μία στον όμιλό της, την «Τόπος ΑΕ», στην οποία η εισηγμένη διαθέτει το 90% των μετοχών και η εταιρεία συμβούλων «Εξάντας» το 10%, με αντικείμενο τη διαχείριση προγραμμάτων αγροτοτουρισμού, βιολογικών καλλιεργειών και συναφών αντικειμένων του ομίλου που άπτονται του ειδικού τουρισμού.

Στόχος της ΑΦΟΙ Μεσοχωρίτη είναι να παραμείνει στη νέα 6η τάξη και προς το σκοπό αυτό προσανατολίζεται στην απορρόφηση της θυγατρικής της «Εχέδωρος».

Εναλλακτικά πάντως αντιμετωπίζει και το ενδεχόμενο να παραμείνει ανεξάρτητη η «Εχέδωρος» και να εξαγορασθεί εταιρεία Ζ’ τάξεως -ήδη διερευνάται αυτή η προοπτική- ώστε να εξασφαλισθεί μετά την απορρόφησή της το πτυχίο της 6ης τάξεως. Η ΑΦΟΙ Μεσοχωρίτη είχε αναπτύξει επαφές με τη Δομική Κρήτης, που δεν φαίνεται να τελεσφορούν, καθώς η δεύτερη επιμένει στην απορρόφηση της πρώτης. Στο 9μηνο η ΑΦΟΙ Μεσοχωρίτη θα εμφανίσει έσοδα μικρότερα του αντίστοιχου διαστήματος του 2000.

Διαπραγματεύσεις

Εντός της επόμενης εβδομάδος θα διαφανεί το τελικό σχήμα που επιδώκει να δημιουργήσει η ΑΘΗΝΑ, με τη συγχώνευση τεσσάρων άλλων κατασκευαστικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Καματάκης ΑΤΕ και η K. Μεσάικος ΑΤΕΒΕ. Στο σχήμα θα συμμετάσχει και η Αρχιμήδης, ενώ δεν είναι γνωστή ακόμη η πέμπτη εταιρεία που θα συμπεριληφθεί. Σε πρώτη φάση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Οικονομική K», Μεσάικος και Καματάκης έχουν πει καταρχήν το ναι, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσιμες συζητήσεις για τα ποσοστά, που θα έχουν οι υπό απορρόφηση εταιρείες στη νέα ΑΘΗΝΑ που θα δημιουργηθεί, για το πτυχίο 7ης τάξεως. Αυτό είναι και το πιο λεπτό σημείο των διαπραγματεύσεων, εξαιτίας του οποίου δεν έχουν συναινέσει οριστικά οι Μεσάικος και Καματάκης. Να σημειωθεί ότι και οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει φάκελο για την εισαγωγή τους στην παράλληλη αγορά, μία κίνηση που θα ακυρωθεί, όπως είναι επόμενο, στην περίπτωση που συγχωνευθούν με την ΑΘΗΝΑ. Πάντως, η Μεσάικος έχει ήδη έτοιμη και εναλλακτική λύση αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες. Θα απορροφήσει τη θυγατρική της «Ασφαλτικά Μακεδονίας», που εξαγοράσθηκε πέρσι και διαθέτει πτυχίο Ε’ τάξεως και θα εξαγοράσει μία ακόμη εταιρεία Ζ’ ή Ε’ τάξεως, ώστε να εξασφαλίσει το πτυχίο της νέας 6ης τάξεως. Η εταιρεία έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων περί τα 11 δισ. δρχ.

Η Καματάκης, από την άλλη, πριν από την όποια κίνησή της με την ΑΘΗΝΑ, προτίθεται να εξαγοράσει το 100% των μετοχών της «Σκυρόδεμα Χαλκιδικής», η οποία ελέγχεται σήμερα από το Νίκο Καματάκη, και να την απορροφήσει ώστε το νέο σχήμα να ενταχθεί στο υπό διαμόρφωση της ΑΘΗΝΑΣ. Για το 2001 η Καματάκης ΑΤΕ προσβλέπει σε τζίρο κοντά στα 10 δισ. δρχ.

Η ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν, η ΣΕΛΜΑΝ με 25%, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς με 10% και ο Ε. Κορμέντζας με 5%, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της σε αθηναϊκό όμιλο, έχει αποφασίσει την αυτόνομη πορεία της και τη διεκδίκηση του πτυχίου της νέας 6ης Τάξεως.

Προς το σκοπό αυτό έχει έλθει σε καταρχήν συμφωνία με 3 τεχνικές εταιρείες Ε’ τάξεως, οι 2 από την Αθήνα και η μία από τη Θεσσαλία, για την εξαγορά του 100% των μετοχών τους, αντί του συνολικού ποσού του 1,100 δισ. δρχ., τις οποίες θα απορροφήσει για να διεκδικήσει το πτυχίο της νέας 6ης τάξεως. Εντός του Δεκεμβρίου θα κατατεθεί το τελικό σχήμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Αμέσως μετά θα υποβληθεί η αίτηση για την επανάκριση του πτυχίου της νέας ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους περίπου 15 δισ. δρχ.

Ανεξάρτητη θα παραμείνει και η Εργοδομή Μακεδονίας, με έδρα την Πτολεμαΐδα. Στο μετοχικό της κεφάλαιο το 28% διατηρεί ο όμιλος Κούμπας, ο οποίος όμως προτίθεται να το μεταβιβάσει. Το υπόλοιπο ποσοστό κατέχουν οι οικογένειες Κωσνταντινίδη και Κιμουνδρή, οι οποίες έχουν διαμηνύσει στην Κούμπας ότι δεν ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω το συγκεκριμένο ποσοστό. Η εταιρεία θα απορροφήσει τη θυγατρική «Εργομπετόν Μακεδονίας», με πτυχίο Ε’ τάξεως, για να διεκδικήσει το νέο 6ης τάξεως. Η Εργοδομή Μακεδονίας έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 20 δισ. δρχ. και προσβλέπει για το 2001 σε τζίρο 9 δισ. δρχ. με κέρδη προ φόρων περί τα 600-700 εκατ. δρχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή