Νέα αρχή από τον κλάδο τροφίμων

Νέα αρχή από τον κλάδο τροφίμων

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπλήξεις επιφυλάσσει στο άμεσο μέλλον ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην αρχή ενός νέου γύρου εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών. Η πλήξη και η ανία, άλλωστε, ποτέ δεν τον χαρακτήριζε, αφού παραδοσιακά συγκεντρώνει ούτε λίγο ούτε πολύ το 50% των εξαγορών, συγχωνεύσεων και στρατηγικών συμφωνιών που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο της μεταποίησης γενικότερα. Επίδοση που συνδέεται τόσο με την επιδίωξη για ολοένα μεγαλύτερη κερδοφορία και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όσο και με την ανθεκτικότητα που εμφανίζει σε σχέση με άλλους κλάδους σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Σήμερα πλέον τέτοιου είδους επιχειρηματικές κινήσεις θεωρούνται κάτι παραπάνω από αναγκαίες, καθώς οι όροι του ανταγωνισμού μεταβάλλονται σημαντικά στο πλαίσιο της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Το ζητούμενο σήμερα είναι -όπως το είχε περιγράψει ο πρόεδρος της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος- «η απόκτηση θεμελιωδών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανταγωνιστικών μεγεθών».

Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οσμιζόμενη τα μηνύματα των καιρών, πρότεινε την άρση σειράς περιοριστικών μέτρων στην εμπορική πολιτική των λιανεμπορικών επιχειρήσεων με το σκεπτικό ότι αποτελούν εμπόδιο στην ευχερή διείσδυσή τους σε άλλες αγορές πλην της εθνικής τους.

Τα βλέμματα όλων την περίοδο αυτή έχουν στραφεί σε δύο ισχυρούς ομίλους της εγχώριας αγοράς τροφίμων, η επιχειρηματική τακτική των οποίων πιστεύεται ότι θα επηρεάσει καθοριστικά τη ροή των γεγονότων στον κλάδο. Δεν είναι άλλοι από τους Ομίλους ΔΕΛΤΑ και Κυρ. Φιλίππου στον οποίο κατά το ήμισυ ανήκει η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ. Παρά τις διαφορές τους και προς έκπληξη πάντων, ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ βρήκαν «τόπο συνεννόησης» και πέρυσι διεκδίκησαν από κοινού (ανεπιτυχώς τελικά) την ΑΓΝΟ. Φέτος, δε, επίσης από κοινού, διεκδίκησαν και ανακηρύχθηκαν μεγάλοι εθνικοί χορηγοί για το «2004».

Οι βασικοί μέτοχοι των δυο εταιρειών μετά τη διεκδίκηση της ΑΓΝΟ, ερωτώμενοι σχετικώς, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο «όπου είναι δυνατό και εξυπηρετεί και τους δυο να συνεργασθούν», φροντίζοντας όμως να διευκρινίσουν ότι παραμένουν ανταγωνιστές. Αν και από τα δύο μέρη δηλώνεται ότι στην παρούσα φάση δεν έχει ανοίξει κάποιος κύκλος συζητήσεων, η αγορά εκτιμά ότι από αυτές τις δυο θα έλθει το επόμενο μεγάλο deal. Η απλή εκδοχή μιλά για ανταλλαγή πακέτου μετοχών και η πιο προωθημένη για συγχώνευση.

Προς το παρόν, η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών και μετά την εξαγορά της Goody’s, εξέλιξη που σημειωτέον προ διετίας έμοιαζε μάλλον απίθανη, ερευνά το χώρο της μαζικής εστίασης. Κάποιες συζητήσεις έχουν γίνει με την Everest αλλά και με τη μη εισηγμένη Πίτα Παν.

Το ενδιαφέρον της αγοράς συγκεντρώνει φυσικά και η επίσης σημαντική δύναμη του κλάδου, η Chipita, την οποία αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν φέρει να συνδέεται στενότερα με τη ΔΕΛΤΑ. Οι δύο εταιρείες όπως είναι γνωστό συνεργάζονται εκτός των ορίων της ελληνικής αγοράς. Η ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών συμμετέχει στην Chipita East Europe, που έχει την ευθύνη ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων της Chipita στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Επιδίωξη της Chipita στην παρούσα φάση, όπως αναφέρει η διοίκησή της, είναι η ισχυροποίηση της ήδη σημαντικής παρουσίας που έχει στο εξωτερικό. Συνεργάζεται δε με την πολυεθνική Pepsico μια συνεργασία για την οποία υπάρχουν προοπτικές επέκτασης στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Οταν οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε διαδικασία συζητήσεων ακόμη, από την πλευρά της Pepsico είχε τεθεί και το θέμα απόκτησης πακέτου μετοχών, πρόταση που η διοίκηση της Chipita δεν έκανε αποδεκτή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει τι σχεδιάζει να πράξει η Αγροτική Τράπεζα, η οποία συμμετέχει σε εταιρείες του κλάδου των τροφίμων που αθροιστικά αποτελούν μια δύναμη μερικών δεκάδων δισ. δρχ. (ΑΓΝΟ, Δωδώνη, Ροδόπη κ.ά.). Ενα από τα σχέδια που μελετούσε ήταν η δημιουργία holding εταιρείας όπου θα «στεγάζονταν» όλες οι δραστηριότητές της στον κλάδο των τροφίμων. Και σε δεύτερο χρόνο θα αναζητούσε στρατηγικό ιδιώτη συνεταίρο.

Στο λιανεμπόριο τροφίμων τώρα, η είσοδος της Carrefour άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των μεγάλων εταιρειών του χώρου να χορεύει στο ρυθμό των εξαγορών. Η πρώτη μεγάλη κίνηση ήρθε από την Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος με την εξαγορά της Τροφό και η επόμενη αναμένεται να προέλθει από την Ατλάντικ, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει εξαγορές μικρότερων όμως ομοειδών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρός της κ. Μανώλης Αποστόλου έχει, άλλωστε, δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε κάθε συνεργασία και όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η εταιρεία έχει δεχθεί προτάσεις συνεργασίας από ευρωπαϊκής εμβέλειας επιχειρήσεις.

Πάντως, όποιος αναλάβει το σημαντικό και ευαίσθητο αυτό έργο, θα εγκαταστήσει 40-50 σταθμούς-βάσεις σε περιοχές της Αττικής και του Αργοσαρωνικού, θα εγκαταστήσει κέντρο ελέγχου, θα προμηθεύσει τα επτά Σώματα με περίπου 30.000 τερματικές συσκευές, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα παρέχει εξειδικευμένο προσωπικό για τη διαχείριση και τη συντήρηση του συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή