«Στοχευμένα στους πιο αδύναμους το μέρισμα»

«Στοχευμένα στους πιο αδύναμους το μέρισμα»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To υπερπλεόνασμα του 2019 «θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την Κυριακή, την ώρα που αναμένονται τα νεότερα στοιχεία για τα έσοδα Οκτωβρίου, στο τέλος της εβδομάδας, με βάση τα οποία θα μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος του υπερπλεονάσματος.

Στο υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, επιμένουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και το υπερπλεόνασμα θα κινηθούν κοντά στο επίπεδο που έχει προσδιοριστεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού: περίπου 3,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα και 360 εκατ. ευρώ το υπερπλεόνασμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα υπολόγισε λίγο ψηλότερα, στο 3,8% του ΑΕΠ το πρωτογενές και 550 εκατ. ευρώ το υπερπλεόνασμα.

Δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να διατηρήσει ένα ποσό ως περιθώριο ασφαλείας και επομένως δεν θα μοιραστεί όλο το υπερπλεόνασμα σε μέρισμα, τα περιθώρια που απομένουν περιορίζονται περαιτέρω. Από το υπερπλεόνασμα, εξάλλου, υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί και το ποσό των 200 εκατ. ευρώ των υπηρεσιών κοινής ωφελείας που θα δοθεί προς τη ΔΕΗ. Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του μίλησε μάλιστα για «μέρισμα ανάπτυξης», λέγοντας ότι «θα μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Επειτα από 10 χρόνια κρίσης δεν θα ανεχθώ», είπε, «με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το 2019. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το υπερπλεόνασμα θα μοιραστεί στο τέλος του έτους. Εικόνα του θα υπάρχει, όμως, σαφώς στον προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 22 Νοεμβρίου. «Η κυβέρνηση αυτή έχει ένα σχέδιο, ανακουφίζει τους πιο αδύναμους, κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή