Εκδόσεις ομολόγων ώς 17 δισ. από τις τράπεζες «βλέπει» η JP Morgan

Εκδόσεις ομολόγων ώς 17 δισ. από τις τράπεζες «βλέπει» η JP Morgan

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εντυπωσιακή επιστροφή που πραγματοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες στις αγορές φέτος υπογραμμίζει η JP Morgan σε νέα έκθεσή της, προσθέτοντας πως βλέπει ευκαιρίες στους τίτλους Tier 2 που έχουν εκδώσει η Εθνική και η Πειραιώς, ενώ εκτιμά πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις χρέους το επόμενο διάστημα. Η θετική αυτή έκθεση της JP Morgan για τον κλάδο έρχεται μετά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την S&P την περασμένη Παρασκευή.

Μετά τα τραυματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, οι ελληνικές τράπεζες ήταν απούσες από τις αγορές για χρηματοδότηση, ωστόσο αυτό ανήκει στο παρελθόν, με το πολιτικό περιβάλλον να είναι πολύ πιο υποστηρικτικό, παρά το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) παραμένουν υψηλά, σημειώνει η JP Morgan. Αυτό το «συστημικό ζήτημα», όπως το χαρακτηρίζει, αντιμετωπίζεται από τη νέα κυβέρνηση, με το σχέδιο «Ηρακλής» να έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ο «Ηρακλής» αποτελεί ορόσημο στην τελική αναμόρφωση των ελληνικών τραπεζών.

Ετσι, διατηρεί τη σύσταση overweight για το ομόλογο Tier 2 της Εθνικής και την «ουδέτερη» σύσταση για το ομόλογο Tier 2 της Πειραιώς, σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις συστάσεις της είναι μια ενδεχόμενη μη υλοποίηση του «Ηρακλή».

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι αποδόσεις των Tier 2 ομολόγων των δύο ελληνικών συστημικών τραπεζών έχουν σημειώσει σημαντική αποκλιμάκωση χάρη στη μείωση του ρίσκου της Ελλάδας καθώς και του εντυπωσιακού ράλι των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του τίτλου Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο 8,25%, διαμορφώνεται σήμερα στο 6,69% όσον αφορά τη λήξη του στην 10ετία και στο 5,54% στην 5ετία. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος τίτλος είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετής με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας. Ετσι, το κόστος δανεισμού της Εθνικής έχει υποχωρήσει κατά 18,9% μέσα σε τέσσερις μήνες. Επίσης, σημαντική είναι η «βουτιά» που έχει σημειώσει η απόδοση του Tier 2 τίτλου που είχε εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη Ιουνίου (επίσης τύπου 10NC5). Κατά την έκδοση η απόδοσή του ήταν στο 9,75%, ενώ σήμερα διαμορφώνεται στο 7,74% στην 5ετία και στο 8,57% στην 10ετία, με το κόστος δανεισμού της Πειραιώς να έχει σημειώσει πτώση της τάξεως του 12%.

Οπως επισημαίνει η JP Morgan, «ο ηράκλειος άθλος» της εξυγίανσης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επιταχυνθεί τα προσεχή τρίμηνα. Το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να απορροφήσει NPLs ύψους έως 30 δισ. ευρώ, ή 40% του συνόλου, επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση και την κερδοφορία τους.

Επιπλέον, όπως εκτιμά, οι ελληνικές τράπεζες θα εκδώσουν περισσότερο χρέος, με τις εκδόσεις ομολόγων να ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Πιο αναλυτικά, για τη Eurobank σημειώνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε έκδοση χρέους πριν από το τέλος του έτους, για την Εθνική αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις έως το 2022, η Alpha Bank έχει δηλώσει την πρόθεσή της για έκδοση Tier 2 ομολόγου, ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από την Πειραιώς.

Οπως καταλήγει η JP Morgan, εάν οι ελληνικές τράπεζες συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους και με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λειτουργεί υποστηρικτικά, η αγορά θα είναι σε θέση να απορροφήσει την προσφορά χρέους από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή