Μεγαλύτερο «αγκάθι», η έλλειψη επενδύσεων

Μεγαλύτερο «αγκάθι», η έλλειψη επενδύσεων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μείζον πρόβλημα της οικονομίας είναι το τεράστιο επενδυτικό κενό που έχουμε, επεσήμανε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την πολιτική που ακολούθησε στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η Ελλάδα έχει ποσοστό επενδύσεων 12% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 20%. «Για να αποκατασταθεί το κεφάλαιο – κάλυψη αποσβέσεων, θα έπρεπε να έχουμε 16% ποσοστό επενδύσεων», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης για να συμπληρώσει πως η Ελλάδα παράγει όλο και λιγότερο γιατί οι επενδύσεις είναι λιγότερες από τις αποσβέσεις. Αυτό, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, σημαίνει ότι μειώνονται θέσεις εργασίας και συνάμα χάνεται η δυνατότητα για καινοτομία.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στη ρητορική ΣΥΡΙΖΑ για το περιβόητο «μαξιλάρι» που είχε δημιουργήσει, επανέλαβε ότι τα χρήματα που έχουν απομείνει –και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα 40 χρόνια– μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τα τοκοχρεολύσια και υποστήριξε ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το «μαξιλάρι» είτε είναι στην ΤτΕ είτε στον πλανήτη Αρη είναι μακριά σε σχέση με τις δαπάνες που θα κάνουμε την περίοδο 2020-2059. «Το “μαξιλάρι” είναι καλό για τους δανειστές αλλά δεν μας καλύπτει», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως «την περίοδο 2016-2018 υπήρξε 11,4 δισ. ευρώ υπερπλεόνασμα. Δηλαδή άνω του στόχου. Αυτά τα χρήματα δεν πήγαν για διανομή μερίσματος, καθώς αυτό δίνονταν από τα συμφωνημένα πλεονάσματα. Στην ίδια περίοδο είχαμε 18 δισ. ευρώ αύξηση των ληξιπρόθεσμων».

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης εξαπέλυσε πυρά στην προηγούμενη κυβέρνηση για «λάθη επιμέλειας», κάνοντας αναφορά στα νοσοκομεία και λέγοντας πως δεν κατέγραφαν προσφυγικές/μεταναστευτικές δαπάνες, με αποτέλεσμα να μην τις αφαιρούν από τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή