Reuters: Σχέδιο πώλησης σε ιδιώτες ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Ταμεία

Reuters: Σχέδιο πώλησης σε ιδιώτες ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Ταμεία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση  ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία σε ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να λάβει εμπροσθοβαρώς ρευστόστητα και να βελτιώσει τη γενική εισπραξιμότητα των οφειλών, σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα  με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, σε ρεπορτάζ του, η νέα κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αγωνίζεται να αυξήσει την εισροή επενδύσεων και να βελτιώσει αλματωδώς τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, απαλλάσσοντας μεταξύ άλλων το τραπεζικό σύστημα από το βάρος των εξαιρετικά δυσβάσταχτων "κόκκινων" δανείων.

Προσπαθεί επίσης, όπως σημειώνει το πρακτορεό να εξορθολογίσει τους ισολογισμούς των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Υπάρχει στρατηγική να πωληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, τις οποίες το σύστημα δεν κατάφερε να συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ένας εκ των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στο πρακτορείο.

Οι οφειλές έχουν να κάνουν κυρίως με εργοδοτικές εισφορές τις οποίες διάφορες εταιρείες αδυνατούσαν να καταβάλουν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το σχέδιο,  σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, και θα προβλέπει αρχικά πώληση οφειλών της τάξης των 12 δισ. ευρώ, σε σύνολο 35 δισ. οφειλών που είναι καταγεγραμμένες στα «βιβλία» των Ταμείων.

Η διαδικασία δεν θα γίνει μέσω τιτλοποίησης, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί έκδοση χρέους και να προσκρούσει στην άρνηση της Eurostat.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πώληση των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές έναντι μετρητών και σε συμφωνία μαζί τους για ένα ποσοστό κέρδους επί των ποσών που τελικώς θα καταβληθούν από οφειλέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή