Βουτιά 40% στα κέρδη της ολλανδικής ΑΒΝ Amro

Βουτιά 40% στα κέρδη της ολλανδικής ΑΒΝ Amro

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμστερνταμ. Σοβαρές ζημίες στα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής και τραπεζικών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις υπέστη κατά το τρίτο τρίμηνο η ΑΒΝ Amro υπό το βάρος της αποδυνάμωσης των διεθνών αγορών, η οποία και την υποχρέωσε σε προς τα κάτω αναθεώρηση χαρτοφυλακίων παράλληλα, η ολλανδική τράπεζα αναγκάστηκε να θέσει κατά μέρος υψηλότερα κεφάλαια για να καλύψει επισφαλείς πιστώσεις προς αεροπορικές εταιρείες. Η ΑΒΝ Amro, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Ολλανδίας, έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις γενικές της προβλέψεις κερδών για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο το τμήμα παροχής τραπεζικών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις εμφάνισε ζημίες ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι των 229 εκατομμυρίων ευρώ σε κέρδη πριν από ένα χρόνο.

Μείωση θέσεων εργασίας

Επιπλέον, η ΑΒΝ Amro ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις θέσεις εργασίας της στα τμήματα αγοραπωλησίας μετοχών στις ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω της επιδείνωσης των διεθνών συνθηκών ως συνέπεια της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας που προσλαμβάνει το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΑΒΝ Αmro.

Συνολικά το τρίτο τρίμηνο, η ολλανδική τράπεζα είχε καθαρά κέρδη μειωμένα κατά 40% στα 476 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εναρμονίζονταν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, οι επιμέρους ζημίες στα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής και παροχής τραπεζικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις ήταν που προβλημάτισαν τους αναλυτές, οι οποίοι και δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους. Το τρίτο τρίμηνο οι προβλέψεις έναντι επισφαλειών διπλασιάστηκαν στα 308 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι η ΑΒΝ Amro διέρχεται μια φάση ευρύτατης αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο της οποίας δίδεται έμφαση στις δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων. Επιπλέον, η τράπεζα αναβαθμίζει δραστηριότητες σε συγκεκριμένες χώρες, ενώ, ταυτόχρονα, διακόπτει τις δραστηριότητες στην αγοραπωλησία μετοχών σε άλλες, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Ιαπωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή