Εκκληση Πρόντι για έναν «κώδικα δημοσιονομικής δεοντολογίας»

Εκκληση Πρόντι για έναν «κώδικα δημοσιονομικής δεοντολογίας»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έναν κώδικα δεοντολογίας που θα καθορίζει πρότυπα για τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων και των κριτηρίων για τα απρόβλεπτα σοκ. Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

Σε ομιλία του στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ, ο κ. Πρόντι είπε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που συνήφθη για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, παρέχει μια σταθερή και αξιόπιστη «άγκυρα» επιτρέποντας αρκετή ευελιξία χωρίς να απαιτεί από όλες τις χώρες να εφαρμόζουν ταυτόσημες πολιτικές.

Ωστόσο, ο Πρόντι τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερο συνεργασία για να διαβεβαιωθούν η κοινή γνώμη και οι χρηματοοικονομικές αγορές ότι υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διαχείρισης της οικονομίας παράλληλα με τη νομισματική πολιτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Απαιτείται μια συναίνεση για την πρότυπη δημοσιονομική πολιτική, ένας κώδικας δεοντολογίας που να είναι πλήρως συμβατός με την οικονομική πολιτική στη Ζώνη του Ευρώ» είπε ο κ. Πρόντι, εξηγώντας ότι «αυτός ο κώδικας θα πρέπει να θέτει τις αρχές για την οικονομική πολιτική των χωρών-μελών και τα κριτήρια για την εφαρμογή των διαφόρων εργαλείων οικονομικής πολιτικής, για την αύξηση της δυνατότητας ανάπτυξης και την αντίδραση σε απρόβλεπτα γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν την Ενωση ως σύνολο ή συγκεκριμένες χώρες».

Ο κ. Πρόντι είπε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της σε αυτό το θέμα και θα προσπαθήσει να εμποδίσει την εφαρμογή μέτρων πολιτικής που θα έρχονται σε αντίθεση με τον σχεδιαζόμενο κώδικα δεοντολογίας. Η έκκληση για τον κώδικα δεοντολογίας ενδέχεται να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για το πώς λειτουργεί το Σύμφωνο Σταθερότητας σε μια περίοδο έντονης επιβράδυνσης της οικονομίας, που κάνει δύσκολο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εκπληρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν οι ίδιες θέσει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πέδρο Σόλμπες είχε προβλέψει ότι μόνο πέντε χώρες θα μπορέσουν να εκπληρώσουν ή και να ξεπεράσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2001, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας περιορίζει τα φορολογικά έσοδα και αυξάνει τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση (επιδόματα ανεργίας). Προς το παρόν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτιμούν δημοσίως να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στο Σύμφωνο Σταθερότητας παρά να το αμφισβητήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή