Η ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ σηματοδοτεί αλλαγές

Η ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ σηματοδοτεί αλλαγές

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σουν Γκουγίν και η κόρη της Χου Ρούφανγκ ζούσαν μία μονότονη ζωή ως υπάλληλοι ενός απλού κρατικού πολυκαταστήματος. Επειτα από τον θάνατο του Μάο Τσε Τουνγκ το 1976, μόλις η Κίνα άρχισε να υιοθετεί την οικονομία της αγοράς, όλα άλλαξαν.

Στηριζόμενες στις γνωριμίες τους αλλά και στην πανουργία τους διοργάνωσαν την ιδιωτικοποίηση του πολυκαταστήματος, εξαγοράζοντας το 70% των μετοχών του με τη βοήθεια δανείου 10 εκατομμυρίων δολαρίων που πήραν από το κράτος. Τώρα γεύονται τα αγαθά της καλής ζωής. Η κόρη της Χου Ρούφανγκ μπήκε εσωτερική σε κάποιο σχολείο, με ετήσια δίδακτρα 254.000 δολαρίων. Το πολυκατάστημα κάνει χρυσές δουλειές. Εχει χτίσει πέντε νέους ορόφους και έχει εξελιχθεί σε ένα μονοπώλιο στην πόλη της Χενγκσούι 240 χιλιόμετρα νοτίως του Πεκίνου. Η Χου Ρούφανγκ έχει την ιδιότητα του επικεφαλής του τμήματος κρατικών προμηθειών στην ίδια πόλη, που είναι μία θέση ιδανική, η οποία τις εξασφαλίζει δουλειές για το πολυκατάστημά της.

Τότε γιατί γκρινιάζει η Χου Ρούφανγκ; «Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», απαντά η ηλικίας 39 ετών Χου Ρούφανγκ, μοντελίστ στο επάγγελμα, και διαζευγμένη, η οποία κυκλοφορεί μέσα σε μία απαστράπτουσα Μπουίκ.

Και προσθέτει: «Χτίσαμε αυτή την επιχείρηση παίζοντας με τους όρους του κινεζικού παιχνιδιού. Τώρα, όμως οι όροι αλλάζουν».

Η ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ, που ενεκρίθη και επισήμως στη Ντόχα του Κατάρ, το περασμένο Σάββατο, υπόσχεται κάτι περισσότερο από την εκ νέου αναδιάρθρωση των όρων της κινεζικής οικονομίας, που διακατέχεται από την επιθυμία του φιλελευθερισμού.

Η ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει επαναστατικές αλλαγές σαν εκείνες που έγιναν από την κινεζική μεταρρύθμιση στις αρχές του 1978 και οι οποίες επαναπροσδιόρισαν πώς διεξάγονται οι εμπορικές συναλλαγές, πώς σημειώνεται η επιτυχία και πώς κατανέμεται η εξουσία στην πιο πολυάριθμη χώρα του κόσμου.

Οσο περισσότερο ανοίγει η κινεζική οικονομία στον διεθνή ανταγωνισμό, εκατομμύρια αγροτών και εργαζομένων ενδέχεται να εξαναγκασθούν να βρουν νέου είδους εργασιακή απασχόληση.

Αρση περιορισμών

Για να εξασφαλίσει την ένταξή της στον ΠΟΕ, η Κίνα υπεσχέθη να προβεί στην άρση των περισσοτέρων περιορισμών της στις διεθνείς εμπορικές της συναλλαγές, σε διάστημα τριετίας. Η κυρία Χου Ρούφανγκ φοβάται ότι επιχειρήσεις όπως η δική της θα γίνουν βορά των διεθνών αλυσίδων πολυκαταστημάτων.

«Κοιτάξτε τι έγινε στην εγχώρια αγορά αναψυκτικών στην Κίνα», λέει αργοπίνοντας μία Κόκα-Κόλα. Και διευκρινίζει ότι «πριν από μερικά χρόνια στην πόλη Χενγκσούι υπήρχαν δύο ή τρία κινεζικά εργαστάσια παραγωγής αναψυκτικών, ενώ τώρα υπάρχει μόνο η Coca και η Ρepsi».

Η Wal-Mart διαθέτει περισσότερα από μία δωδεκάδα καταστήματα στην Κίνα. Η γαλλική αλυσίσα Carrefour διαθέτει περί τα 26 καταστήματα. Και οι πέντε μεγάλες ιαπωνικές επιχειρήσεις λιανικής πωλήσεως σχεδιάζουν να επεκτείνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Κίνα.

Ο Γκάρι Ουάνγκ, ο οποίος έχει διδακτορικό τίτλο από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και αρκετή επιχειρηματική εμπειρία στην Ουόλ Στριτ είναι ακριβώς ο αντιπροσωπευτικός τύπος που θα έχει οφέλη από την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Και δεν είναι μόνον τα αγγλικά του προσόντα και η εμπειρία του στη Δύση που τον κάνουν να είναι ένας εξαίσιος εταίρος για τους ξένους επενδυτές. Είναι και ο τομέας τον οποίο επέλεξε να κάνει την τύχη του: Οι τηλεπικοινωνίες.

Η αγορά στον τομέα αυτό αποτελούσε το μονοπώλιο της κυβερνήσεως επί δεκαετίες. Για να ενταχθεί στον ΠΟΕ όμως το Πεκίνο υπεσχέθη να ανοίξει τις πόρτες του στις ξένες εταιρείες, και να τους επιτρέψει να επενδύσουν στις εγχώριες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, με το δικαίωμα να αποκτήσουν και δικαιώματα πλειοψηφίας σε ορισμένα προγράμματα στο Διαδίκτυο.

Με το να επιτρέψει το άνοιγμα των αγορών, η Κίνα δίνει τη δυνατότητα και σε μία άλλη ομάδα εταιρειών που ήταν αποκλεισμένες από την αγορά. Στις μικρές κινεζικές ιδιωτικές εταιρείες που βρίσκονται στα σπάργανα, όπως η Capital Networks του κ. Ουάνγκ, που παρέχει υπηρεσίες Διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή