Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους οινοπαραγωγούς

Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στους οινοπαραγωγούς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην επιστροφή του προπληρωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί στους παραγωγούς προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες με οινοπαραγωγούς στην Ημαθία. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια η σχετική νομοθετική ρύθμιση να ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί είχε επιβληθεί το 2016, στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων που έλαβε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να αποφέρει στον προϋπολογισμό τα έσοδα που είχαν προβλεφθεί. Αντιθέτως, είχε αρνητικές συνέπειες για τις οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις και προκάλεσε στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς μεταξύ άλλων οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της διακίνησης οίνου και οινοστάφυλων χωρίς παραστατικά. Τον Σεπτέμβριο του 2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας τον ακύρωσε κρίνοντας αντισυνταγματικό τον προσδιορισμό του. Ακολούθως, με υπουργική απόφαση ακυρώθηκε πλήρως από την 1.1.2019, χωρίς ωστόσο έως σήμερα να έχουν επιστραφεί τα ποσά σε όσους τα προπλήρωσαν.

Ο κ. Μητσοτάκης, που δήλωσε «μεγάλος οπαδός του ελληνικού κρασιού», αναφέρθηκε στο συνoλικότερο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο να ενισχύσει τον κλάδο της οινοποιίας, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, που τον συνόδευε, επισήμανε ότι θα υπάρξουν δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ύψους 400.000.000 ευρώ και 170.000.000 ευρώ αντιστοίχως, από τα οποία θα μπορούν να αντλήσουν δάνεια οι επιχειρηματίες. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη εξωστρέφειας και ενίσχυσης του «εξαγωγικού χαρακτήρα» του κρασιού, καθώς και για αύξηση των εκτάσεων της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού. Ενημέρωσε επίσης τους οινοπαραγωγούς σχετικά με τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, με στόχο την προώθηση των ελληνικών κρασιών. Αναφέρθηκε, τέλος, στο εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι μπορεί να βρει την καλύτερη έκφρασή του στα κρασιά της Ημαθίας.

Από την πλευρά τους, οι οινοποιοί ζήτησαν προστασία της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας, όπου καλλιεργείται η ποικιλία του ξινόμαυρου. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην υψηλή φορολογία και ανέφεραν ότι το επάγγελμα του αμπελουργού περνά κρίση, καθώς και ότι υπάρχουν δομικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Επισήμαναν, πάντως, ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες η Νάουσα να γίνει επενδυτικός προορισμός τα επόμενα χρόνια με τη λειτουργία νέων οινοποιείων, που μπορεί να συνδυαστεί και με την ανάπτυξη του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή