Η συνεδρίαση λεπτό προς λεπτό

Η συνεδρίαση λεπτό προς λεπτό

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χθεσινή ημέρα επέλεξαν οι επενδυτές να «δρέψουν» τους καρπούς των πέντε ανοδικών συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας, με συνέπεια ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης να κλείσει με πτώση σε ποσοστό 1,86% και να διαμορφωθεί στις 2.605,43 μονάδες. Οι διορθωτικές τάσεις που επικράτησαν είχαν επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, που υπέστη και τις μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό 2,88%, ενώ ακολούθησε ο κλάδος της πληροφορικής που έχασε -2,73%. Μόνον ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας διεσώθη και έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο σε ποσοστό 0,28%.

Οι πιέσεις στην αγορά διατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ενώ η αξία των συναλλαγών υστέρησε σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε στα 43,5 δισ. δραχμές.

Σύμφωνα με χρηματιστές, απόλυτα φυσιολογική κρίνεται η εικόνα των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στην πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η κατοχύρωση των σημαντικών κερδών που προηγήθηκαν ήταν άμεσης προτεραιότητας για τους traders της αγοράς. Η καθίζηση του τζίρου κάτω από τα 50 δισ. δραχμές δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αρνητική εξέλιξη για την αγορά, αφού οι επενδυτές διατηρούν τις θέσεις τους και προσβλέπουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι περαιτέρω εξαγγελίες στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με ενδεχόμενα «θετικά νέα» από τις εταιρείες συνιστούν τους παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσουν την κρίσιμη μάζα των συναλλαγών, η οποία θα καθοδηγήσει την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ταυτόχρονα, η σταδιακή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών θα επιβεβαιώσει την εικόνα υστέρησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων καθώς η χρονιά, όπως ολοκληρώνεται, θα «ξεκαθαρίσει» τις εταιρείες που στηρίχθηκαν στη λειτουργική κερδοφορία τους από αυτές που είχαν εναποθέσει την ανάπτυξή τους στα έσοδα από γυρίσματα στο Χρηματιστήριο.

Αναφορικά τώρα με τις τιμές κλεισίματος, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με απώλειες -2,28% και διαμορφώθηκε στα 19,72 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα έχασε -1,91% στα 27,66 ευρώ, η μετοχή της Eurobank υποχώρησε σε ποσοστό -3,79% και έκλεισε στα 15,70 ευρώ. Η Εμπορική Τράπεζα υποχώρησε σε ποσοστό -3,80% και έκλεισε στα 35,96 ευρώ στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η μετοχή του ΟΤΕ έχασε -1,20% στα 19,76 ευρώ, η Panafon υποχώρησε -1,35% στα 5,84%, ενώ η Cosmote που ανακοίνωσε χθες ικανοποιητική αύξηση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, κατέγραψε μικρή πτώση και έχασε -0,38%, στα 10,50 ευρώ. Η μετοχή της Intracom βρέθηκε στη λήξη της συνεδρίασης με απώλειες -4,04% στα 14,24 ευρώ, η μετοχή του ΔΟΛ έχασε -3,56% στα 4,88 ευρώ, η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν υποχώρησε σε ποσοστό -1,47% στα 37,60 ευρώ, η Βιοχάλκο έχασε -2,46% στα 9,50 ευρώ, ενώ αντίθετα η Κλωνατέξ διεσώθη από το αρνητικό κλίμα και έκλεισε με άνοδο σε ποσοστό 0,92%, στα 4,38 ευρώ. Η μετοχή της Folli Follie υποχώρησε σε ποσοστό -1,03% στα 19,24 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχασαν -0,77% στα 7,70 ευρώ ενώ η Γενική Τράπεζα κέρδισε 1,29% και διαμορφώθηκε στα 10,98 ευρώ.

Μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείνενο δεν προέκυπτε τρομοκρατική ενέργεια για την πτώση του Air Bus χθες το πρωί στη Νέα Υόρκη. Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς υποστήριζαν, πάντως, ότι τόσο τα αμερικανικά χρηματιστήρια όσο και τα ευρωπαϊκά αντέδρασαν ψύχραιμα, εάν εξαιρεθεί η αντίδραση της Φρανκφούρτης που «βούτηξε» λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση του τραγικού συμβάντος, για να μετριάσει μετά μισή ώρα τις απώλειες που κατέγραφε (πάνω από 3%). Η Σοφοκλέους ίσως στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης να υποστεί τη συνέχεια των χθεσινών ρευστοποιήσεων, ενώ πολλά θα κριθούν από τη διατήρηση της αξίας των συναλλαγών στα επίπεδα των 60 δισ. δραχμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή