Ιαπωνία: JAL και JAS ενώνουν τα… φτερά τους

Ιαπωνία: JAL και JAS ενώνουν τα… φτερά τους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόκιο. Υπό συνθήκες νέας αβεβαιότητας για τον κλάδο των αερομεταφορών οι εταιρείες Japan Airlines (JAL) και Japan Air System (JAS) προετοιμάζονται για να συνενώσουν τις δυνάμεις τους. Πρόκειται για την τελευταία αναδιοργάνωση στον κλάδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η οποία ανακοινώθηκε χθες πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη.

Πέραν τούτων, ο νέος όμιλος θα αναδειχθεί στον έκτο μεγαλύτερο του κόσμου και θα συσταθεί τυπικά τον Σεπτέμβριο του 2002 σε εταιρεία holding μέσω της ανταλλαγής μετοχών. Οι δραστηριότητες αμφοτέρων των αερομεταφορέων θα συγχωνευθούν πλήρως την άνοιξη του 2004. Σημειωτέον ότι οι JAL και JAS, οι οποίες είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν, συζητούν επιπλέον τις μεθόδους βελτίωσης του τρόπου διοίκησης στο κοινό τους πλέον μέλλον.

Αλλάζει ο χάρτης

Ο νέος Ομιλος από την πρώτη ισχυρότερη αεροπορική εταιρεία της Ιαπωνίας, την JAL, και την τρίτη κατά σειρά JAS θα σηματοδοτήσει και την πρώτη κίνηση ανακατάταξης στον ιαπωνικό κλάδο αερομεταφορών τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η JAL κατείχε μέχρι σήμερα το 25% της εγχώριας αγοράς, ενώ μετά τη συγχώνευση το μερίδιο αναμένεται να διευρυνθεί στο 48% σε μία περίοδο, κατά την οποία οι προοπτικές ανάκαμψης των διεθνών μεταφορών παραμένουν αβέβαιες σημειωτέον ότι η ΑΝΑ, η δεύτερη μεγαλύτερη, δεσπόζει στην ιαπωνική αγορά με ποσοστό 49%. Οπως καθίσταται εμφανές, ο ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά είναι οξύς με τις μειωμένες τιμές στα εισιτήρια και το ασφαλιστικό κόστος επαχθέστατο.

Στην καινούργια εταιρεία θα αναλάβει πρόεδρος ο νυν πρόεδρος της JAL Ισάο Κανέκο και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρος της JAS Χιρόμι Φουναμπίκι. Οι δύο επιχειρηματίες επισήμαναν ότι μάλλον θα υπάρξει μείωση κόστους, καθώς οι αλληλοεπικαλύψεις θα περισταλούν, χωρίς, ωστόσο να επεκταθούν σε λεπτομέρειες. Συνολικά το οικονομικό έτος 2000-2001 οι εταιρείες είχαν πωλήσεις 2,1 τρισεκατομμύρια γιέν και προσωπικό 52.104 ατόμων.

Τέλος, οι Κανέκο και Φουναμπίκι υπογράμμισαν ότι η συγχώνευση δεν θα επηρεάσει τη συμμαχία της JAL με τις δεκαεννέα άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η British Airways, Cathay Pacific και American Airlines

Αρση περιορισμών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή