Μεγάλο ρίσκο – μεγάλα κέρδη

Μεγάλο ρίσκο – μεγάλα κέρδη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 70 δισ. δολάρια ανέρχεται το κόστος που καλούνται να αναλάβουν οι ασφαλιστικές εταιρείες από την καταστροφή του World Trade Center μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μη φυσική καταστροφή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο τρόπος καταστροφής των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης δεν περιλαμβανόταν σε κανένα σενάριο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες καλούνται σήμερα να καταβάλουν υπέρογκες αποζημιώσεις, αλλά από την άλλη πλευρά αναμένεται και αξιοσημείωτη αύξηση των εσόδων τους, καθώς οι τιμές των ασφαλίστρων κινούνται πλέον σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προ 11ης Σεπτεμβρίου περίοδο. Αναλυτές του ασφαλιστικού κλάδου τονίζουν ότι οι εταιρείες από τη μία πλευρά καλούνται να καταβάλουν μεγάλες αποζημιώσεις, αλλά από την άλλη έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν σημαντικά την κερδοφορία τους.

Η εκτίμηση αυτή δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Οι ασφαλιστικές εταιρείες διανύουν μια φάση που χαρακτηρίζεται από προσδοκίες και φόβο. Οι καλύψεις για καταστροφές από πόλεμο ή τρομοκρατικές επιθέσεις περιλαμβάνονται πλέον σε διαφορετικά συμβόλαια με υψηλότατα ασφάλιστρα, ενώ η μεγάλη ζήτηση που εμφανίζουν τα συντηρεί σε υψηλά επίπεδα.

Οι προσδοκίες που δημιουργεί η αυξημένη ζήτηση ασφαλιστικών προϊόντων σε συνδυασμό με τα ακριβότερα ασφάλιστρα δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις χρηματιστηριακές αγορές, στις οποίες οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών κινούνται πλέον ανοδικά, μετά την μεγάλη πτώση που κατέγραψαν από την 12η Σεπτεμβρίου. Η αξία της μετοχής της American International Group έχει καλύψει τις ζημίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πλέον κινείται σε επίπεδα υψηλότερα κατά 9% αυτών της 10ης Σεπτεμβρίου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μετοχές των Munich Re και Swiss Re που έχουν ενισχυθεί κατά 16% και 14% αντίστοιχα.

Οι εταιρείες από την πλευρά τους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα νέα δεδομένα και προχωρούν σε επέκταση των δραστηριοτήτων τους μέσω νέων επενδύσεων και σύσταση θυγατρικών. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Standarad and Poor’s Ρομπ Τζόουνς, τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί τον τελευταίο μήνα από επιχειρήσεις, τράπεζες και επενδυτές στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών. Ο κ. Τζόουνς τονίζει ότι αυτή την περίοδο τα κεφάλαια προέρχονται από διάφορες κατευθύνσεις, ενώ όλες οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου χρηματοδοτούν τη σύσταση νέων κοινοπραξιών. Ο κ. Τζόουνς υπενθυμίζει πάντως ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και το 1992 μετά τον καταστροφικό τυφώνα Αντριου. Υπέρογκα κεφάλαια συνδέθηκαν με ασφαλιστικούς κινδύνους, με αποτέλεσμα την υποτίμηση του κινδύνου και την υποχώρηση των ασφαλίστρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή