Ο ΔΗΚΤΗΣ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόκρυψη στοιχείων από τη Θεσσαλονίκη

Είπαμε να εξωραΐζονται οι εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να μπουν και εν συνεχεία να στηριχθούν στο ΧΑΑ, αλλά όχι και έτσι! Μετά την εισαγωγή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στο Χρηματιστήριο και την υποχρεωτική πλέον δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που τον αφορούν, αποφασίσθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ Σωτ. Θεοφάνη, να μη δίνονται σε δημοσιογράφους συγκριτικά στοιχεία για τη διακίνηση φορτίων μέσω του λιμένος της Θεσσαλονίκης. Γιατί; Ο λόγος είναι απλός. Το λιμάνι λόγω της κρίσης στη FYROM, αλλά και της ύφεσης στον κλάδο του χάλυβος, έχει υποστεί συρρίκνωση της κίνησής του, γεγονός που είναι ήδη γνωστό. Ομως τώρα, λόγω ΧΑΑ, ο διευθύνων σύμβουλος προφανώς δεν επιθυμεί να βγαίνει προς τα έξω τέτοια εικόνα, γι’ αυτό και έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, απλώς να διοχετεύονται ξερά νούμερα, χωρίς ενοχλητικές συγκρίσεις. Τι άλλο θα σκαρφισθούν ακόμη;

Συνάντηση Στουρνάρα – ΔΝΤ

Αισιόδοξες διαπιστώσεις και προβλέψεις αντάλλαξαν χθες ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας και η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, που τον επισκέφθηκε το μεσημέρι στο γραφείο του. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες μίλησαν με καλά λόγια για τις προσπάθειες ανδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας και τους προβλεπόμενους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Αλλά και ο κ. Στουρνάρας μάλλον τους ενθουσίασε, εξηγώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια και τονίζοντας, κυρίως, τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης που έχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Η εξαγορά στη Ν. Υόρκη

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από την Εθνική Τράπεζα, η εξαγορά μιας αμερικανικής τράπεζας, από την Atlantic Bank, τη θυγατρική της ΕΤΕ στις ΗΠΑ. Η υπό εξαγορά τράπεζα έχει ενεργητικό 600 εκατ. δολάρια και η ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα, τυατόχρονα σε Αθήνα και ΗΠΑ. Παράλληλα, η Εθνική εξετάζει συστηματικά, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλη εξαγορά τράπεζας, αυτήν τη φορά στην Ευρώπη.

Συνάντηση υπαρχηγών

Τα στελέχη της υπερ-τράπεζας προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επικείμενη κοινή συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται για τις 20 – 21 Νοεμβρίου. Αυτά και άλλα πολλά πρέπει να συζήτησαν χθες το μεσημέρι σε εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου οι κ. Απόστολος Ταμβακάκης (φωτογραφία) και Σπύρος Φιλάρετος. Υπό άλλες συνθήκες η συνάντηση θα προκαλούσε τουλάχιστον την περιέργεια. Τώρα μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και συνάντηση ρουτίνας. Πάντως στο ίδιο εστιατόριο συνέντρωγαν και άλλοι γνωστοί παράγοντες από τον χρηματοπιστωτικό χώρο, ομολογουμένως λιγότερο αγχωμένοι…

Στο ΧΑΑ η Rainbow

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα ανακοινώνεται το εύρος τιμής της μετοχής, για τη δημόσια εγγραφή της Rainbow. Η εταιρεία πληροφορικής, η οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα και την Κύπρο την Apple Computer, πρόκειται να εισαγάγει τις μετοχές της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λογισμικού, την υλοποίηση προωθητικών ενεργειών, κ.λπ. Το ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνει, πάντως, στοιχεία για τη χρήση από Ιούλιο1999 έως Ιούνιο 2000. Τα αποτελέσματα της τελευταίας χρήσης που έληξε τον Ιούνιο του 2001 παρουσιάζονται μόνο ως προβλέψεις.

Ρευστοποιεί η Veterin

Ρευστότητα από πώληση μετοχών αναζητεί η διοίκηση της εισηγμένης Veterin, που δραστηριοποιείται στο κτηνιατρικό φάρμακο και για τον λόγο αυτόν προχωρεί στην πώληση 1,24% του μετοχικού της κεφαλαίου σε εγχώριο θεσμικό επενδυτή. Οι πωλούμενες μετοχές ανέρχονται σε 189.120 τεμάχια και προέρχονται από τη διαδικασία του buy back. Η Veteriθα εισπράξει από την πράξη αυτή περίπου 290 εκατ. δρχ.

Η Μarfiστην πενταετία

Αδικήθηκε η MarfiClassic, από το δημοσίευμα της «K» το Σάββατο που εμφάνιζε τη μετοχή της μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη πτώση στην πενταετία 1996-2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, κατά την εν λόγω πενταετία, η μετοχή της δεν έχει υποχωρήσει αλλά εμφανίζει μάλιστα και άνοδο της τάξης του 131%. Στα τέλη Οκτωβρίου, το 88% του ενεργητικού της Classic ήταν επενδεδυμένο σε μετοχές εισηγμένες στο ΧΑΑ.

«Πόθεν έσχες» Μονής

Από τις πλουσιότερες μονές του Αγ. Ορους -αν όχι η πλουσιότερη- είναι η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, η οποία προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση, αντί ποσού 2,4 δισ.δρχ., του υπό κατασκευήν κτιρίου γραφείων της «Βωβός» στο ύψος της Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι. Το ύψος του ποσού δεν θα πρέπει να παραξενεύει, λέγουν οι γνωρίζοντες, δεδομένου ότι η Μονή διαθέτει πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία -κυρίως στη Θεσσαλονίκη- που της παρέχει σε σταθερή βάση σημαντικά έσοδα. Παράλληλα, όπως πληροφορηθήκαμε, το Βατοπαίδι είναι κυπριακή Μονή και έχει την υποστήριξη -οικονομική και μη- τόσο πολλών Κυπρίων επιχειρηματιών, όσο και της ίδιας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή